Foto : Promo/ Akademska knjiga, Promo/ Kontrast izdavaštvo

Žan-Pol Diboa "Nije svima isto na ovom svetu", Akademska knjiga, 2022. i Pia Leino "Nebesa", Kontrast izdavaštvo, 2021.

Vladislava Gordić Petković Foto: Vladislav Mitić

Žan-Pol Diboa „Nije svima isto na ovom svetu“, Akademska knjiga, 2022.

Laureat Gonkurove nagrade za 2019. piše antikapitalističku elegiju o životu običnog i čestitog čoveka čije su namere suviše dobre za poredak kom su uštede prioritet i po cenu smrtnih povreda. Pol Hansen je sin danskog pastora i Francuskinje, nekompatibilnog dvojca koji će sve razlike kulturne i običajne rutinski sanirati dok se ne dogodi nešto nezaceljivo: „Duboko grlo“ na repertoaru majčinog bioskopa stavlja tačku na brak.

Polova saga o nepripadanju Danskoj, Francuskoj i Kanadi dopire iz montrealskog zatvora, u kom služi dvogodišnju kaznu, sećajući se oca koji se odao klađenju na konjske trke i ruletu, postavši „mali danski lopov“ i „nezgodni rezident“ kog se odriču kanadska crkva i montrealski prezbiterijum. Pol se ženi Vinonom koja je „Irkinja iz Golveja i skvo iz Manivakija“, „savršeni sažetak dvaju starih svetova“, pa mu život pomalo postaje bajka. Kao nadstojnik zgrade Ekscelzior brine se za dementnu gospođu Engelbreht i ostale stare stanare; posao negovatelja se sve čvršće spliće s obavezama domoupravitelja, sve dok novi zakoni poslovanja, mešavina „prepredene familijarnosti i arogancije, tehniciteta i prezira“, skupa sa emotivnim tragedijama, ne dovedu do nasilja. Diboa piše dirljivu posvetu dobroti, koju materijalni interesi divljački uništavaju.

Pia Leino, „Nebesa“, Kontrast izdavaštvo, 2021.

Distopijski roman finske autorke, nagrađen Evropskom nagradom za književnost 2019. godine, radnju smešta u šestu deceniju ovog veka i opisuje postrealni, građanskim ratom razoren Helsinki. Opasan je bodljikavom žicom, a odlazak u Nebesa, sponzorisani veštački raj, jedini je vid razonode i povratka nostalgičnoj prošlosti. Nebesa su pažljivo dizajnirana virtuelna dimenzija koja vodi na obale Normandije, do Keopsovih piramida, ali i u Stari Helsinki (one koji ga pamte). Ina i Akseli pripadaju različitim svetovima i jednoj ljubavnoj priči: kao ukleti par iz noćne more ekokritike, šamarani su vihorom prljavštine, propasti i nemara. Finsku su uništile poplave i nacionalistički pokret koji je prestonicu odsekao od ostatka zemlje.

Helsinki je grad bez utehe, zagađen emotivnom paralizom, nastanjen onima koji su zaboravili kako se išta želi i postali potpuno aseksualni; službenici i istraživači rade od kuće, gutajući sledovanja hrane spravljene od mlevenih glista i cvrčaka. Pia Leino kreira avetinjski grad u kom biblioteke preplavljuju biljke i prosjaci, od železničke stanice ostaje samo toranj sa zaustavljenim satovima, ispred zgrade univerziteta leži leš vuka čije slabine kidaju galebovi i vrane, a pred zgradom muzeja stoji los. Snage reda i sila nereda upropastiće svaki mogući spas. 

Bonus video: Promocija knjige Filip David

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar