Damjan Đakov Foto:printscreen/TVKopernikus/Ni crno ni belo

Posle kraće bolesti preminuo je slikar Damjan Đakov, saopštilo je Udruženje likovnih umetnika Srbije.

Rođen je 22. januara 1959. godine u Beogradu. Završio je Zemunsku gimnaziju a diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Momčila Antonovića. Od 1984. do 2007. godine živeo je i radio u Italiji, gde je zauzeo značajno mesto u umetničkom svetu.

Izlagao je u Beogradu, u salonu Narodnog muzeja i u više prestoničkih galerija, a i u Njujorku, Modeni, Veneciji, Đenovi, Sijeni i mnogim drugim gradovima. Učestvovao je na više od sto kolektivnih evropskih izložbi i na 40 najvažnijih sajmova umetnosti. Njegovi radovi nalaze se u privatnim i ekskluzivnim muzejskim kolekcijama širom sveta.

U Italiji Đakov je razvio osobeni i prepoznatljiv stil, inspirisan fresko slikarstvom i ikonama iz srpske tradicije. Taj izraz kombinovao je sa modernim izrazom pop kulture i uticajima modernih medija. Italijani su mu posvetili nekoliko monografija i kataloga i svrstavaju ga u svoje najbolje savremene slikare. Na opasku da je i svetski i evropski i italijanski i srpski umetnik, odgovarao je „I svoj, i svačiji i ničiji, tako nekako…”. Italijani su mu posvetili nekoliko monografija i kataloga i svrstavaju ga u svog saveremenog slikara.

Od 2007. živeo je i radio u Beogradu. Svojim opusom ostavio je dubok trag u evropskoj, italijanskoj i srpskoj umetnosti. Bio je član ULUS-a.

Biće sahranjen u sredu, 12. januara, na Novom bežanijskom groblju.

Bonus video: Podcast Snaga uma i gost Raša Andrić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare