Foto:EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Jedan od najslavnijih savremenih kompozitora, Kšištof Penderecki, preminuo je danas u 87. godini, objavila je poljska agencija PAP.

„Nakon duge i ozbiljne bolesti, preminuo je jedan od najvećih poljskih muzičara i svetski autoritet u polju klasične muzike“, objavilo je na svom Tviter nalogu  poljsko Ministarstvo kulture, a preneo Rojters (Reuters).

Penderecki je bio popularan i po muzici za filmove „Isterivač đavola“ Vilijama Fridkina, „Isijavanje“ Stenlija Kjubrika, „Divlji u srcu“ Dejvida Linča i „Zatvoreno ostrvo“ Martina Skrosezea, kao i po svojim kompozicijama Tužbalica za žrtve Hirošime i Stradanje Sv. Luke.

U karijeri je osvojio četiri Gremi nagrade, poslednju 2016. za najbolje horsko izvođenje.

Penderecki je rođen 23. novembra 1933. u Dembici, na jugoistoku Poljske, u porodici jermenskog, nemačkog i poljskog porekla. Od malena je učio da svira violinu i klavir. Klavir mu je brzo dosadio, a violina ga je intrigirala svojom misterioznošću i izazovom da se odsvira jedan čisti ton, piše u njegovoj biografiji na sajtu Culture.pl.

U srednjoj školi je osnovao orkestar, a nakon maturiranja otišao je u Krakov studije komponovanja na Konzervatorijum i Muzičku akademiju. Na II Varšavskom takmičenju za mlade kompozitore 1959. osvojio je sve tri moguće nagrade.
Neke od svojih najvažnijih kompozicija posvetio je sećanju na katastrofe 20. veka. Sem Tužbalice za žrtve holokausta, komponovao je i koncert za klavir, Vaskrsnuće, posvećen žrtvama terorističkih napada od 11. septembra 2001.

 

Tužbalica je jedan od njegovih najupečatljivijih radova, za koju mu je 1993. dodeljena i Nagrada međunarodnog muzičkog saveta pri Unesku. Napisana je za 52 gudačka instrumenta koji sviraju sonorističkom tehnikom i stvaraju apstraktni efekat. Jedan kritičar opisao je komad kao „vriske gudačkog orekstra“. Delo je korišćeno više puta na velikim i malim ekranima, recimo u filmu „Potomci“ Alfonsa Kuarona i seriji „Tvin Piks“, a jedan sempl našao se i u pesmi „You Love Us“ benda „Manic Street Preachers“.

Kšištof Penderecki pisao je koncerte i za neke od najboljih solista 20. veka poput violinistkinje Ane-Zofi Muter i čeliste Mstislava Rostropoviča.
Često je bivao i na podijumu, kao dirigent Elbfilharmonije iz Hamburga, Simfonijskog orkestra Lajpciga, Kraljevskog škotskog nacionalnog orkestra i mnogih drugih ansambala širom sveta.

Imao je troje dece: ćerku iz prvog braka sa pijanistkinjom i sina i ćerku sa drugom suprugom Elžbjetom sa kojom je bio u braku od 1965, objavio je sajt Klasik ef-em (classicfm).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram