Foto: Facebook/Aleksandar Neskov

Aleksandar - Saša Neškov, prvak baleta Nacionalne lirske scene (opera i balet) Grčke, preminuo je u 51. godini, saopštila je njegova matična kuća.

Taj impresivni 50-godišnji protagonista Baleta nastupao je više od 20 godina na atinskoj sceni u nizu uloga, uvek ocenjen najboljim ocenama, objavili su danas atinski mediji.

Publika ga je rano uočila zbog njegove vrhunske tehnike, izražajnosti i osećajnosti pri izvođenju složenih uloga.

„Njegove kolege iz Nacionalne lirske scene zauvek će ga pamtiti po ljubaznosti, skromnosti i jedinstvenom karakteru“, piše u saopštenju teatra.

Novosadjanin Aleksandar – Saša Neškov je balet studirao u novosadskoj Baletskoj školi i radio u Srpskom narodnom pozorištu.

Krajem 1991. prešao je u Balet u Pečuju, u Mađarskoj, i postao prvak baleta, i bio gostujući igrač u Mađarskoj nacionalnoj operi u Budimpešti.

Od 1996. u Atini, postao je član Baleta Nacionalne opere Grčke, a 1998. njen prvak baleta.

Poslednjih godina se sve više bavio pedagoškim radom: u Nacionalnoj operi Grčke bio je balet-majstor i nastavnik koreografije, kao i asistent na Višoj profesionalnoj školi plesa Nacionalne opere, a predavao i u grčkoj Državnoj školi orkestralne umetnosti.

U Nacionalnoj operi Grčke igrao je vodeće uloge u mnogobrojnim visoko ocenjenim baletima, medju kojima su „Kopelija“, Žizela“, „Don Kihot“, „Krcko oraščić“, „Uspavana lepotica“, „Divertimento“, „Zorba“, „Romeo i Julija“, „Evgenije Onjegin“, „Labudovo jezero“ i nastupao uz niz sjajnih plesača u predstavama koje su pripremali i vrhunski koreografi sveta.

Aleksandru – Saši Neškovu je 2003. Ministarstvo kulture Grčke dodelilo nagradu za Najbolju mušku ulogu u svim žanrovima i konkurencijama te godine, a 2018. je bio laureat Nagrade „Vip poziva“ Beogradskog festivala igre (BFI).

Pred publikom u Beogradu je nastupio 2006. godine, kada je Balet Nacionalne opere Grčke gostvao na BFI s predstavom „Kanto General“ u koreografiji Reja Bare, na muziku Mikisa Teodorakisa inspirisanog stihovima Pabla Nerude.

Vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar