Hilton Valentajn Foto:Monitor Picture Library / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

Hilton Valentajn, gitarista jednog od najuticajnijih britanskih bendova Animals, preminuo je u 77. godini. "Nisi ga samo odsvirao, živeo si ga", poručio je pevač Erik Bardon opraštajući se od gitariste, misleći na njegov rif za njihovu legendarnu verziju "The House of the Rising Sun".

Tvorac jednog od najpoznatijih gitarskih rifova u istoriji popularne muzike umro je u petak u Konetikatu, gde je poslednjih godina živeo, naveo je BBC.

Diskografska kuća britanskog benda „ABKCO Music“ podsetila je da je Valentajn bio „pionirski gitarista koji je uticao na zvuk rokenrola decenijama unazad“.

Gitarski uvod u pesmi „The House of The Rising Sun“ sastava Animals, koji je odsvirao Valentajn smatra se jednim od najuticajnijih u rokenrolu, jer su generacije i generacije klinaca baš na tom rifu pokušavali da savladaju gitaru.

Rođen 1943. godine na severu Engleske, u Nort Šildsu, gitaru je počeo da svira kada je imao 13 godina. Nakon završetka srednje muzičke škole, za njegovu karijeru presudan je bio poziv Čeza Čendlera da postane gitarista grupe “Alan Prajs kombo”. Međutim, posle dolaska bubnjara Džona Stila 1963. godine, Prajs, Čendler, Erik Bardon i Hilton Valentajn menjaju ime sastava u Animals.

Samo godinu kasnije snimaju pesmu koja će im obeležiti karijeru – „House of the Rising Sun“. Iako je u pitanju bila obrada bluz standarda s početka 20. veka, upravo je gitarski intro koji je osmislio i odsvirao Valentajn postao jedan od najupečatljivijih momenata pesme koja će postati i jedan od najvećih hitova Animalsa.

Ova numera se 1964. godine našla na prvim mestima top lista u Engleskoj i Americi, a kada ju je prvi put čuo Bob Dilan je rešio da „batali“ akustičnu gitaru. Slično je bilo i sa klincima širom sveta koji su, opčinjeni rifom, poželeli da uzmu gitare u ruke.

O uticaju pesme možda najbolje svedoči zapis iz „Enciklopedije popularne muzike“ u kome, između ostalog, stoji:

„Valentajnov legendaran a jednostavan gitarski uvod obezbedio je bendu besmrtnost“.

Pored ove pesme grupa je imala još šest broj jedan hitova u Velikoj Britaniji, među kojima su „Don’t Let Me Be Misunderstood“ i „We Gotta Get Out of This Place“.

Valentajn je napustio Animalse zarad solo karijere 1966. godine. Međutim tokom godina više puta se na sceni ponovo družio sa nekadašnjim kolegama iz benda, između ostalog i 1994. kada su Animalsi uvršćeni u Rokenrol hol slavnih.

Takođe, bio je gitarista na Bardonovoj solo turneji 2007. godine.

Poslednjih decenija živeo je u Americi, najpre u Kaliforniji da bi se potom skrasio u Konetikatu i objavljivao muziku sa svojim bendom Skiffledog.

Frontmen Animalsa Erik Bardon oprostio se od Valentajna na Instagramu napisavši da uvod u pesmu „House of the Rising Sun“ više nikada „neće zvučati isto“:

„Nisi ga samo odsvirao, živeo si ga…“, napisao je Bardon, dodajući da je slomljen zbog iznenadnog odlaska Hiltona:

– Proveli smo divne trenutke zajedno. Sa Severa smo krenuli u svet. Rokaj u miru.