Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Američki glumac Brajan Denehi, dobitnik dva Tonija (pozorišnog Oskara), poznat i po ulogama u filmovima "Rambo - Prva krv" i "Čaura" i tumačenju TV policajca Džeka Rida, preminuo je juče prirodnom smrću u 82. godini.

„Teška srca izjavljujemo da je naš otac, Brajan, preminuo prošle noći prirodnom smrću, koja nije povezana sa Kovidom-19“, napisala je njegova ćerka, glumica Elizabet Denehi na Tviteru, a preneo Gardijan.

„Veći od života, darežljiv do srži, ponosan i posvećen otac i deka, zauvek će nedostajati supruzi Dženifer, porodici i mnogim prijateljima“, dodala je Elizabet.

Rođen 9. jula 1938. u Konektikatu, Denehi je kao perspektivni igrač američkog fudbala dobio stipendiju za Univerzitet Kolumbija u Njujorku. Diplomirao je istoriju, a odatle prešao na studije dramskih umetnosti na Jejl. Pre nego što se potpuno posvetio glumi, jedno vreme radio je i na berzi.

Proboj u svetu filma Donehi je ostvario 1982. ulogom uz Silvestera Stalonea u filmu „Rambo – Prava krv“, a igrao je i u „Nedokazanoj krivici“, „Romeu i Juliji“, „Tomi boju“, „Parku Gorki“, „Bestseleru“…

Bio je veoma ugledan pozorišni glumac. Dobio je dve Toni nagrade – za „Smrt putničog trgovca“ 1999. i za „Dugo putovanje u noć“ 2003. Za mini-seriju „Smrt trgovačkog putnika“ dobio je i Zlatni globus 2001. Njegovo ime najčešće je bilo vezano za Pozorište Gudman u Čikagu, gde je igrao u brojnim adaptacijama dela Judžina O’Nila. Poslednji put stao je na scenu 2016.

– Pozorište je nešto u čemu sam oduvek uživao i do čega mi je posebno stalo, ali kako starite, sve je teže igrati. No, uvek je vredno truda – izjavio je 2016. za „Svet Brodveja“.

Tokom karijere je prikupio i šest nominacija za Emi (televizijski Oskar), najskorije 2005. za dramu „Naši očevi“ o seksualnom zlostavljanju. Bio je poznat i po ulogama u serijama „Zapadno krilo“, „Dobra žena“ i „Poroci Majamija“.

Najsvežiju ulogu ostvario je u seriji „Crna lista“, a posthumno ćemo ga gledati na velikom platnu u „Son of South“ sa Džulijom Ormond.

– Ne izgledam kao glumac, ne zvučim kao glumac, ja sam samo obična osoba. A to je suština glume, pokušati da budeš neka druga osoba  – rekao je 2018. za „Dejli aktor“.

Brojne kolege su izrazile svoje saučešće na Tviteru, među njima i Vilijam Šatner, Džejms Vuds, Džon Kjuzak, Mija Farou…

„Skrhan sam zbog smrti svog voljenog prijatelja i kolege. Bili smo partneri u dva moja omiljena filma, ‘Split Image’ i ‘Bestseler’. Nikada se nisam smejao kao na tim snimanjima sa njim. Za jednog velikog, ‘opasnog’ momka, bio je prava duša“, napisao je Džejms Vuds.

Vilijam Šatner nazvao ga je „božanstveno talentovanim glumcem“ a Mija Farou da ni sa kim „nije više uživala da radi“ i da je malo „dragocenih prijatelja“ kao što je bio on.

– Uživao sam u vožnji. Imam lepu kuću. Nije palata ni vila, ali je prilično lep, udoban dom. Podigao sam gomilu dece, sve sam ih odškolovao i svi su dobro. Svi meni bliski ljudi su uglavnom zdravi i srećni. Slušajte, to je najviše čemu čovek može da se nada – istakao je u pomenutom intervjuu iz 2018.

Iza sebe je ostavio drugu suprugu Dženifer Arnot, kostimografkinju, i petoro dece: Elizabet, Ketlin, Dirdri, Kormaka i Saru.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram