Preminuo britanski pisac Džon le Kare

Kultura 13. dec. 202023:27 > 00:48
Podeli:
Džon le Kare Foto: EPA-EFE/Claudio Bresciani

Pisac trilera Džon le Kare, najpoznatiji po pričama o složenim spletkama iz vremena Hladnog rata, preminuo je u 89. godini života.

Njegova porodica potvrdila je vest da je umro od upale pluća u bolnici Rojal Kornval u subotu uveče. „Svi duboko žalimo zbog njegove smrti“, napisali su u izjavi, preneo je Gardijan.

Rođen je pod imenom Dejvid Džon Mur Kornvel 19. oktobra 1931. godine, u Pulu, u Dorsetu u Engleskoj.

Krajem četrdesetih, počeo je da radi za britanske tajne službe tokom studija nemačkog jezika u Švajcarskoj. Diplomirao je na Oksfordu, gde je kasnije i predavao.

Nakon predavanja u Itonu pridružio se britanskoj obaveštajnoj agenciji M15. Inspirisan kolegom iz MI5, romanopiscem Džonom Bingamom, počeo je da objavljuje trilere pod pseudonimom Džon le Kare.

Već u prvom romanu „Poziv za mrtve“ iz 1961. uveo je lik Džordža Smajlija, koga će provući u čak osam svojih dela.

Vremenom je postao jedan od najuspešnijih pisaca špijunskih romana u poslednjih 60 godina.

Njegov treći roman, „Špijun koji se sklonio u zavetrinu“, obezbedio mu je svetsku slavu. Autor je dvadeset jednog romana.

Kod nas je preveden samo mali deo njegovog opusa koji čine romani: „Špijun koji se sklonio u zavetrinu“, „Krpar, krojač, soldat, špijun“, „Savršeni špijun“, „Smajlijevi ljudi“, „Ruska kuća“, „Noćni menadžer“ i drugi.

Njegovi romani smatraju se realnim opisima političke klime tokom Hladnog rata, odnosno periodu između Drugog svetskog rata i ranih 1990-ih.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar