Biljana Đurović. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ivanka Kuburović je naša tipična žena, koja svim sredstvima pokušava da održi svoju porodicu i da je uzdigne na viši nivo, kaže za Nova.rs Biljana Đurović koja u predstavi „Berači snova“ tumači glavnu žensku ulogu. Premijera je večeras u 18.30 u Zvezdara teatru.

Ovaj komad po tekstu Vladimira Đurđevića i režiji Božidara Đurovića, prati život seoske porodice Kuburović, koja pokušava da se obogati gajeći maline. Ispostaviće se da su maline samo milje iza koga se kriju mnogo značajnije i kompleksnije životne teme današnjice.

Naša sagovornica napominje da nije očekivala da će ponovo osetiti ovako veliku radost i uzbuđenje i da će s tolikim nestrpljenjem očekivati premijerno izvođenje komada „Berači snova“.

– Otkazivali smo izlazak pred publiku zbog epidemiološke situacije, sve se odužilo. I iako je premijera uvek radost, zbog ovih okolnosti koje su bile, malo smo se umrtvili, uljuljkali, trebalo nam je vreme da se pokrenemo. Nismo izgubili želju, to je nemoguće za glumca jer čim stane na scenu on je ponovo živ, nego toliko smo u ovom periodu bliskih ljudi izgubili a i sami smo se borili za sopstvene živote da je to ostavilo traga. U takvim momentima samo razmišljate da su bližnji dobro i zdravo, sve drugo je postalo sekundarno. I zato sam se obradovala što mi se ta radost vratila, što sam je osetila – priča Đurović, koja je jesenas bila zaražena koronom a potom je i ansambl ove predstave bio desetkovan ovim virusom.

Bojana Stojković, Ivan Jevtović i Biljana Đurović u predstavi „Berači snova“. Foto:Zvezdara Teatar/Jakov Simović

Period oporavka je sporo trajao, ali kada su se okupili, dali su maksimum da „Berači snova“ pred publiku izađu u punom sjaju. A kakvu kreaciju je svojom ulogom donela naša sagovornica, govore i reči njenog kolege Ivana Jevtovića, koji je na konferenciji za medije, između ostalog rekao: „Biljanu cenim kao pedagoga, ali nisam imao prilike da radim sa njom ranije. Nadam da će ovaj komad da joj otvori seriju dobrih uloga kako ovde tako i u drugim pozorišnim kućama i produkcijama“.

– Potpuno sam bila zatečena nakon njegovih reči, iznenadio me je i beskrajno sam mu zahvalna što je izvukao taj svoj doživljaj. Sigurna sam da će publika voleti ovu predstavu, a što se mene tiče, ja sam i privatno i profesionalno odgovorna, svakom zadatku tako pristupam, tako da sam i sada dala sve od sebe. Ovo je moja prva glavna uloga u Zvezdara teatru.

Siniša Ubović i Biljana Đurović. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Biljana Đurović je rođena 1976. u Aranđelovcu. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Petra Banićevića. Igrala je kako na pozorišnim scenama širom Srbije, tako i na scenama Narodnog pozorišta, Zvezdara teatra, pozorišta “Slavija” u Beogradu, u predstavama Vide Ognjenović, Dušana Кovačevića, Jiržija Mencla… Pored rada u pozorištu i na televiziji, u Dramskom programu Radio Beograda je ostvarila više od stotinu velikih, naslovnih uloga. Za svoj umetnički rad višestruko je nagrađivana. Nosilac je godišnje nagrade “Vitomir Bogić“ Dramskog programa Radio Beograda za radiofoniju. Za ulogu Кaroline Nojber u istoimenoj predstavi Nebojše Romčevića u režiji Miloša Jagodića, Pozorišta Timočke krajine “Zoran Radmilović“ u Zaječaru, četvorostruko je nagrađena, a za monodramu “Nadežda Petrović“ u produkciji Festivala monodrame i pantomime u Zemunu, na Petom međunarodnom festivalu Nove evropske teatarske akcije – NETA u Vraci, Bugarska i na 12. Međunarodnom festivalu monodrame „ALBAMONO 2015“ u Кorči, Albanija dobila je nagrade za najbolju ulogu. Za istu ulogu nagrađena je “Zaltnim vitezom” na festivalu u Moskvi.

Kao vanredni profesor na Fakultetu savremenih umetnosti predaje scenski govor i kulturu govora.

U „Beračima snova“, kako je rekla na Konferenciji za medije, tumači, arhetipski lik srpske žene.

Predstava „Berači snova“. Foto:Zvezdara Teatar/Jakov Simović

– Glavna indikacija reditelja je da je ona i rob i gazda, temelj kuće. Ona je supruga, majka, snaha, kuma, komšinica, žena koja se sa to malo škole koje ima, na način za koji misli da je najbolji, bori za svoju porodicu. Kada shvati da brod tone, preuzima kormilo pa ma kakve posledice bile, i ne odstupa od onog što je zacrtala.

Zato za naš portal kaže, da je kroz prezime Kuburović pisac učitao veliki deo naših porodica ali ono najviše priliči Ivanki, koja kuburi sa brojnim problemima kao i većina žena.

– Metaforično, ona će, ako treba,da isuče kuburu i postroji sve da postigne svoj cilj da bi porodici obezbedila sve ono što misli da je najbolje za nju, prvenstveno za decu.

Đurović dodaje da nije lako bilo graditi i odigrati ovaj lik, jer je predstava slojevita, prelazi su iz komedije u dramu, iz drame u tragediju.

– Ali to ovaj komad čini posebnim. Uloga Ivanke, kao i rad sa kolegama doneli su mi veliku sreću a reakcija publike nakon dve generalne probe dodatno me je uverila da smo uradili predstavu koju će publika da voli – istakla je Biljana Đurović.

Muke i radosti porodice Kuburović u „Beračima snova“ igraju i Hadži Nenad Maričić, Bojana Stojković, Stefan Jevtović, Siniša Ubović, Ivan Jevtović i Joakim Tasić.

Martovska izvođenja u Zvezdara teatru su rasprodata, a za april se već radi lista čekanja, rekli su nam u pozorištu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar