Premijera predstave Druga strana po tekstu Dejana Dukovskog

Kultura 04. Mar. 202115:48 > 16:03
Share:
Plakat za predstavu "Druga strana" i Dejan Dukovski. Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

U Narodnom pozorištu Pirot premijerno je odigrana predstava ''Druga strana'', po tekstu Dejana Dukovskog i u režiji Vladimira Lazića.

Glumac Milan Nakov tom predstavom obeležava 20 godina rada, a pored njega igraju i Aleksandra Stojanović, Danica Mitić, Aleksandar Aeksić, Zoran Živković i Natalija Geleban.

Dramatizaciju i adaptaciju radila je Snežana Lazić, scenografiju Viktor Simeon, kostime Andjela De Lazar, scenski pokret Ferid Karajica, kompozitor i muzičke aranžmane radio je Stefan Filipović.

Reditelj se u predstevi zapitao “da li je moguće potisnuti nekadašnja iskušenja i izboriti se sa tamnim mrljama prethodnog života”.

Nakon premijere, Lazić je izjavio sinoć da je taj tekst neka završnica trilogije Dejana Dukovskog, posle komada “Bure barura” i “Mamu mu j…. ko je prvi počeo”.

“Bilo je divno raditi. Primenio sam drugu vrstu metoda u radu tako što na početku glumce nisam opterećivao da bi potom napredovali i da prodju kroz proces samospoznaje. Suština je da u ovoj predstavi svako može da pronadje sebe i da se identifikuje sa junacima. Iznenadjen sam koliko sam glumce ‘mučio’ i kako su bez ‘povreda’ izašli na premijeru”, rekao je Lazić.

Nakov je rekao da ne razmišlja o 20 godina umetničkog rada, ali da kad se “sve završi i čuje svoje kolege i reakciju publike, srce mu kuca sve jače”.

“Lep je osećaj. Nadam se da smo uradili jednu kvalitetnu predstavu koja će dostojno obeležiti dve decenije mog umetničkog rada. Publika je bila malo u šoku a to smo i očekivali. Namera nam je bila da publika ne uživa dok gleda predstavu. Sa Lazićem se radi veoma brzo. Scene su filmske. U svakom slučaju jedno lepo iskustvo. Moja uloga je interesantna i izazovna. Lazić tera glumce, pomera granice i ne dozvoljava da se udje u konfornu zonu. Nadam se da sam uspeo da prezentujem to što je reditelj od nas tražio”, naveo je Nakov.

Nakon predstave Nakovu je direktor Pozorišta Gradimir Filipović uručio priznanje za dvodecenijski rad u tom teatru.

Zbog epidemiološke situacije, jer je smanjen kapacitet gledališta, ova predstava će kao premijera biti održana i večeras.

Komentari

Your comment