Srđan Dragojević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Kada sam odlučio da adaptiram priče Marsela Emea, pokušao sam da ih stavim u novi, savremeni kontekst. Ovo je priča o o zemlji, ne mora da bude samo naša, koja se nakon pola veka ateizma i socijalizma raznih tipova, vratila u hrišćanstvo, rekao je Srđan Dragojević, scenarista i reditelj "Nebesa" na početku današnje konferencije za medije nakon projekcije ovog ostvarenja za novinare u Kombank dvorani u Beogradu.

Neobična filmska alegorija sa elementima crne komedije biće premijerno prikazana 17. novembra u bioskopu Cineplexx Galerija od 19 časova i Kombank Dvorani od 20 časova.

Srđan Žika Todorović, Nela Mihailović, Nataša Marković, Srđan Dragojević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Zanimljivo je kako ljudi prihvataju dolazak Hrista i vere. Otvorenim srcem smo ponovo prihvatili i prigrlili kapitalizam a Hrista recimo sa pola srca, više poštujući određene rituale nego hrišćanske vrednosti koje su u osnovi svakog uspešnog društva – ukazao je Dragojević, napominjući da „Nebesa“ postavljaju pitanja, a ne daju gotove odgovore:

– Mislim da je to dobro jer smo društvo koje vapi za dijalogom i o ovoj važnoj temi treba razgovarati – istakao je scenarista i reditelj filma koji je svetsku premijeru imao 5. avgusta na Festivalu u švajcarskom gradu Lokarno, gde je imao veoma pozitivan prijem i ostvario odlične kritike u američkim i evropskim medijima.

Prisutnim novinarima obratili su se i producent Biljana Prvanović, glumice Nataša Marković i Nela Mihailović, kao i glumci Bojan Navojec i Srđan Žika Todorović. Onlajn su se uključili Goran Navojec i Ksenija Marinković.

Bojan Navojec, Nataša Marković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Film „Nebesa“ ispričan je kroz tri priče – Greh, Milost i Zlatno tele, o uticaju čuda na postkomunističko društvo, smeštene u 1993, 2001. i 2026. Isti likovi se ponovo pojavljuju u različitim pričama i u novim, sve bizarnijim okolnostima.

Goran Navojec je priznao da mu nije dosta toga bilo jasno u scenariju, ali kada su počele probe i snimanje, sve je počelo da se razjašnjava. Na pitanje kako je uspeo da ostvari rediteljevu zamisao da ceo film igra metaforu, poznati glumac je odgovorio:

„Samo sam posegnuo u svoje srce, svoj život koji je sam po sebi dosta metaforičan, tako da je to išlo sve lako. On je dodao da kao što predstavu treba gledati u pozorištu, tako film treba gledati u bioskopu i jedva čeka taj trenutak“, rekao je on.

On je dodao da kao što predstavu treba gledati u pozorištu, tako film treba gledati u bioskopu i jedva čeka taj trenutak.

Glumica Ksenija Marinković je rekla da sve tri priče u filmu postavljaju drugačija pitanja u vezi nekog čuda.

„Bilo mi je interesantno na koji način napaćene osobe koje su svašta prošle, ne veruju više nikome, pa ni čudima, misle da je to neka prevara. Takva je i moja Nada koja nema nikakvu nadu, ona ne može da shvati čudo“, ukratko je objasnila Marinković i dodala da je Srđan Dragojević pravo čudo, kao i ekipa koja je radila na ovom ostvarenju.

Nela Mihailović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Nela Mihailović je iskreno rekla da još uvek nije stigla da pogleda film i da jedva čeka svečanu premijeru i da ima tremu.

„Ali, meni se dogodilo čudo kada sam bila u Dubrovniku. Zazvonio je telefon, videla sam nepoznat broj i nisam htela da se javim. U šali sam rekla koleginici da me sigurno ne zove Kopola. Saznala sam da je poziv bio od Srđana Dragojevića i odmah sam ga nazvala“, ispričala je Mihailović i posebno istakla da je srećna što je imala prilike da radi sa Ksenijom Marinković i Goranom Navojcem koji su joj bili direktni partneri.

Za razliku od Nele, Nataša Marković je film gledala dva puta.

„I želim da ga pogledam i treći put jer ima puno tema o kojima govori, gomila metafora i značenja, svaki put kada pogledaš otkriješ neku novu misao. Ali, sve započete priče u filmu imaju svoj epilog“, ispričala je glumica koja tumači lik Julije.

Bojan Navojec, Srđan Žika Todorović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Srđan Žika Todorović je napomenuo da je ovo jedan od najotkačenijih scenarija koje je čitao u životu.

„Uživao sam, kao da čitam neki roman. Gledao sam radnu verziju filma i oduševljen sam. Sa Srđanom radim već dva filma zaredom, a osećao sam se kao da sam se vratio u mladost, tu je ekipa iz cele Jugoslavije“, kazao je Žika, a Bojan Navojec je rekao da mu se ispunila želja bila da snimi film sa Srđanom Dragojevićem.

Producentkinja Biljana Prvanović je objasnila da je teško spakovati film, stići do prvog snimajućeg dana.

„Taj proces traje dugo, u ovom slučaju pune tri godine a snimali smo ga 56 dana. Ipak, Božje je čudo kada radite posao koji volite“, zaključila je Prvanović.

Film „Nebesa“ je nastao kao koprodukcija svih šest zemalja ex Yugoslavije: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, uz podrsku ARTE televizije, nemačkog MDM fonda i Euroimage-a.

Bonus video: Pogled u „Nebesa“ – gost Nela Mihailović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar