Foto: EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Ova autobiografska knjiga je priča o nemogućnosti progresa jednog hodočasnika. Ali, uz dosta zabavnih momenata na tom putu, izjavio je Bono Voks povodom objavljivanja svojih memoara.

Po ugledu na niz kolega i frontmen irskog benda U2 Bono Voks rešio je da se „otvori“. Kantautor će na jesen objaviti svoju autobiografiju koju je naslovio „Predaja“ (Surrender), saopštila je izdavačka kuća „Penguin Random House“.

I dok se o karijeri sastava U2 zna gotovo sve, jer je pokrivena kroz razne knjige i dokumentarce, ovo će biti prvi put da će Bono Voks odškrinuti vrata svoga života. Memoari „Predaja“ pokriće čitav „vek“ muzičara, koji je juče napunio 62 godine.

Bono će otvoriti autobiografiju prvim danima na ovoj planeti i odrastanjem u Dablinu. Pisaće i o tragičnom događaju koji mu je obeležio mladalačke dane – gubitku majke u 14. godini, koja je preminula od aneurizme…

A posvetio joj je, podsetimo, mnoge poznate pesme sastava U2, kao što su „I Will Follow“, „Out of Control“, „Tomorrow“…

Ali, u memoarima Bono piše i kako je uspeo da se uzdigne, i da s bendom U2 pokori svet. Takođe, i o svom aktivizmu, po kojem je poznat već decenijama – od borbe protiv siromaštva i side do one protiv klimatskih promena i ratova.

Memoari „Predaja“ sadržaće 40 poglavlja, a svako od njih biće naslovljeno po jednoj od pesama benda U2. Specijalno za svoju autobiografiju Bono je, kako piše „Gardijan„, uradio i 40 originalnih crteža.

– „Predaja“ – 40 pesama, a jedna priča iz Bonovog pera, kratak je opis kojim se predstavljaju memoari rok zvezde.

I sam Bono je na unikatan način najavio svoju autobiografiju, s obzirom da je snimio video klip u kojem čita delić memoara. Uz animacije koje dočaravaju crteže iz jednog poglavlja knjige, naslovljenog „Van kontrole“ (Out of Control), muzičar čita o tome kako je napisao prvi singl sastava U2 „11 O’Clock Tick Tock“ na svoj 18. rođendan, pre tačno 44 godine.

Namera autora knjige jeste da „do detalja predstavi sve ono što je kroz karijeru samo skicirao u svojim pesmama“. Ljudi, mesta, mogućnosti, propuštene šanse – o svemu tome Bono, kako je precizirao, piše u svojim memoarima. A naslov „Predaja“ nije odabrao slučajno. Naime, odrastajući u Irskoj tokom sedamdesetih čin predaje nije bilo nešto što mu se činilo „prirodnim“.

– Predaja je bila reč koju sam oduvek zaobilazio dok nisam sabrao sve svoje misli za knjigu. Još uvek se borim sa jednom od najponižavajućih zapovesti, kako u svom bendu, tako i u svom braku, svojoj veri, životu kao aktiviste. Ova knjiga je priča o nemogućnosti progresa jednog hodočasnika. Ali, uz dosta zabavnih momenata na tom putu.

Urednik izdanja Regan Artur izjavio je da su on i njegove kolege bili „srećne ruke“ što irska rok zvezda ima „ne samo dramatičnu ličnu istoriju da predstavi, već je i izuzetno nadaren pisac“:

– „Predaja“ su iskreni, intimni, duboki i blistavi memoari jednog neverovatnog života – zaključak je Artura.

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Izdavačka kuća je saopštila da je u pitanju „izuzetna knjiga izuzetnog autora koja će očarati čitaoce širom sveta“.

Rođen kao Pol Dejvid Hjuson 10. maja 1960. godine. Opčinjen svojim idolima Bobom Dilanom, Koenon, Dejvidom Bouvijem s drugarima iz škole Edžom, Larijem Mulenom i Adamom Klejtonom osnovao je 1976. godine U2. A četiri godine kasnije objavili su debi album „Boy“.

Kada su 1983. godine objavili ploču „War“ domogli su se konačno i prvog mesta britanske liste albuma, a čitav svet osvojili su nakon nastupa na humanitrnom spektaklu Lajv ejd.

Objavili su 13 studijskih albuma, proputovali svet koncertirajući uzduž i popreko, a njihova svetska turneja „360°“ iz 2009, koja je trajala pune dve godine, i danas je, posle toliko godina druga najunosnija turneja jednog benda u istoriji muzike. Tokom karijere duge više od četiri decenije prodali su albume u tiražu od gotovo 160 miliona primeraka, a dobitnici su čak 22 Gremi nagrade, što je rekord koji drži jedna grupa.

Bono je dobro znan po društvenom i humanitarnom aktivizmu. Jedan je od pokretača kampanje RED, koja je do sada skupila više od 700 miliona dolara za borbu protiv side u Africi. Pre šest godina osnovao je fondaciju „Rise Fund“, koja ulaže u kompanije čiji su ciljevi očuvanje životne sredine i borba za društveni napredak.

Osim što je sa svojim bendom bio laureat brojnih nagrada, mnoga priznanja dobio je i za svoj humanitarni rad, od francuske Legije časti, odlikovanja britanske kraljice Elizabete Druge, Fulbrajtove nagrade, Medalju časti Pablo Neruda… Svojevremeno ga je magazin „Tajm“ proglasio ličnošću godine, uz Bila Gejtsa.

Bono u kijevskom metrou Foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Pre samo nekoliko dana sa svojim kolegom iz benda, gitaristom Edžom svirao je u Ukrajini, u kijevskom metrou. Dok su vazdušne sirene za uzbunu odjekivale Kijevom, Bono je odao počast ukrajinskom narodu na „borbi za slobodu“, i molio se za mir…

Memoari „Predaja“ Bona Voksa, koji živi u Dablinu sa suprugom Ali, s kojom je dobio četvoro dece, biće objavljeni 1. novembra.

Bonus video: Bono Voks na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar