Vojin Ćetković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Bližimo se kraju prvog dela pozorišne sezone, ali neki teatri će i tokom juna imati premijere.

Predstava “Široka zemlja” Artura Šniclera, imaće svoje prvo izvođenje u Srbiji 17. juna na Velikoj sceni JDP “Ljuba Tadić” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Ova tragikomedija objavljena je pre 110 godina (1911) u Berlinu. Komad režira Marko Manojlović a uloge su poverene Vojinu Ćetkoviću, Mariji Vicković, Svetlani Bojković, Irfanu Mensuru, Petru Benčini, Milica Mihajlović, Mileni Vasić, Srđanu Timarovu, Alekseju Bjelogrliću i Tamari Šustić.

Atelje 212 će na kraju sezone premijerno izvesti komediju “Ova će biti ista” Staše Bajac, u režiji Ivana Vukovića. Reč je o muškoj verziji predstave “Ovaj će biti drugačiji” iste autorke koja se već treću godinu s uspehom igra u ovom teatru. Uloge tumače Uroš Jakovljević, Dejan Dedić i Ivan Mihailović.

Staša Bajac i Mia Bjelogrlić. Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Narodno pozorište u Beogradu najavilo je 23. juna premijeru opere “Orfej i Euridika” Kristofa V. Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića. Gost je dirigent iz Bugarske – Dian Čorbanov.

Teatar Vuk najavio je 11. juna premijeru drame “Izgnanici” Džejmsa Džojsa u režiji i adaptaciji glumca Dušana Matejića. Pored njega, uloge igraju njegove kolege sa klase Brankica Sebastijanović, Miloš Đurović i Jelisaveta Koraksić. A 28. juna na sceni ovog pozorišta premijerno će biti izveden “Dekameron 2020”, master rad Mine Ćirić sa Instituta za umetničku igru. Učestvuju Isidora Poledica, Natalija Jevtović, Tara Tanović, Tanja Ivanov, Anđela Žugić, Ana Obradović i Jelena Cvetković, a mentorka je Dijana Milošević.

Opera i teatar Madlenianum otkazalo je juče zbog bolesti glumca premijeru drame “Da krenemo ispočetka” Erika Emanuela Šmita koja je trebalo da bude 10. juna. Rediteljka je Andrea Ada Lazić a glumačku ekipu predvode Slavko Štimac i Ljubomir Bulajić. U ženskoj glumačkoj podeli su Branka Petrić, Tamara Aleksić, Lana Karaklajić, Nađa Jakovljević i Natalija Vlahović.

Novosadsko pozorište Újvidéki Színház danas će na svojoj sceni prvi put izvesti komad “Demokratija” Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića, koji su uradili u koprodukciji sa Beogradskim dramskim pozorištem. Igraju Ozren Grabarić, Ivana Nikolić, Tamara Aleksić, Arpad Mesaroš i Gabor Pongo. Ova predstava beogradsku premijeru imala je u maju.

Ovaj deo sezone u ovom teatru završavaju još jednom premijerom zakazanom za 17. jun. Reč je o komadu “Bludni dani kuratog Džonija“ po romanu Filipa Grujića u režiji Jovane Tomić.

Pozorište Kostolanji Deža iz Subotice sinoć je premijerno izvelo predstavu „Subotička secesija“ autora i reditelja Zlatka Pakovića. Igraju Katalin Ladik, Gabor Mesaroš, Timea Filep, Boris Kučov, Andrea Verebeš, i David Buboš. “Publika će – otkriću – imati i unikatnu priliku da svedoči Drugom Hristovom dolasku. To je secesija par excellence – estetska i moralna epifanija”, zapisao je, između ostalog, autor.

Osim ovih premijera, publiku očekuju letnji pozorišni festivali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar