Tihomir Stanic
Tihomir Stanić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ovogodišnji 29. Beogradski letnji festival (BELEF), pod sloganom "Novi početak", biće otvoren 27. juna na Kalemegdanu (plato kod Pobednika) mjuziklom "Cigani lete u nebo" Pozorišta na Terazijama. Veliko iznenađenje je nastup svetske zvezde, operske dive Eline Garanče.

Ona će se beogradskoj publici predstaviti u koncertnom izvođenju opere „Karmen“, 4. jula, zajedno sa sopranom Marijom Jelić i operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta, saopštili su organizatori.

Danas će u svečanoj sali Skupštine grada Beograda biti održana konferencija za medije, na kojoj će biti najavljen program 29. BELEF-a. Iako je Skupština Grada Beograda izglasala glumca Tihomira Stanića za selektora na period od dve godine, on je, kako saznajemo, odustao iz privatnih razloga.

Program manifestacije predstaviće Andrea Radulović, predsednik odbora Belefa, Vladimir Aleksić, glumac, reditelj i producent i Miroljub Turajlija, glumac. Moderator konferencije biće Milena Trobozić Garfild, pozorišni, filmski, TV producent i član odbora ove manifestacije.

Program festivala će biti, kako se navodi, podeljen u dve celine, Beogradsku letnju scenu i Beogradske letnje noći.

BELEF nastavlja sa idejom da publici omogući premijerna izvođenja novih pozorišnih, igračkih i muzičkih predstava i koncerata, objedinjenih u okviru koncepta: beogradske premijere, nove predstave, novi autori, novi početak, koji bi dao ekskluzivitet izvođenjima u okviru ove manifestacije u saradnji sa gradskim institucijama kulture, Univerzitetom umetnosti i umetničkim akademijama.

„Kroz, sada više od godinu dana, u kojima smo imali i vanredno stanje, zaključavanje, zatvaranje vrata naših ustanova kulture, do prebacivanja na digitalne platforme, pokušaja igranja u otvorenim prostorima, u novoj sezoni, koja još uvek traje, uspeli smo da živimo i radimo uprkos strašnim i do sada, našim generacijama, nepoznatim okolnostima virusa koji je oko nas. Da sačuvamo naše kulturne resurse, pre svega naše ljude, naše umetnike i našu publiku. Izvođačke umetnosti su sigurno najveće žrtve ove pandemije kada govorimo o kulturi. Pa ipak, bez obzira na mnogobrojna otkazivanja usled bolesti, bez obzira na smanjen reperoar, pozorišta kod nas, za razliku od većine zemalja, nisu nisu prestajala da rade i stvaraju i promišljaju nove i nove predstave. Zato smo želeli da ovogodišnji BELEF bude u najvećoj meri posvećen njima, našim pozorištima, pozorišnim stvaraocima i naravno našoj publici“, ukazuje se u saopštenju.

Beogradska letnja scena, koja je uglavnom posvećena pozorištu, imaće glavni program u okviru kog će biti 17 izvođenja, od čega 13 predstava, pet premijera i tri beogradske premijere, dva muzička i dva igračka koncerta, ističu organizatori. Pored toga, biće organizovan BELEF za mlade (10 predstava) i dečji BELEF (pet predstava), kao i prateći program u okviru kog će, između ostalog, biti organizovano scensko čitanje drame Feđe Stojanovića “Ja, Feđica“ (6. jula).

Premijerno će biti predstavljen pojekat „Putovanje izvan središta zemlje“ (29. i 30. juna), u produkciji BELEF-a, predstava koja će biti izvedena u autobusu, na aerodromu i u avionu.

Najveći deo programa Beogradske letnje scene biće izveden na Kalemegdanu, na platou kod Pobednika i na platou iza Prirodnjačkog muzeja, dok će premijera predstave „Ova će biti ista“ (30. juna) biti odigrana u Ateljeu 212. Premijera predstave „San letnje noći“ (9. jula) biće izvedena u Malom pozorištu „Duško Radović“, a komad „Cement Beograd“ (28. juna) na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstava Cement
Miodrag Miki Krstović i Milena Zupančič Predstava Cement. Foto: Beogradsko dramsko pozorište/Promo

Koncert ansambla Kolo biće održan 28. juna, dok će Una Saga Serbika premijerno izvesti „Slovo ljubavi“ 9. jula na Kalemegdanu. „Lepa Brena prodžekt“, FlyinGinger i Bitef teatar, očekuje publiku kod Pobednika 5. jula, sutradan „Dvojac bez kormilara“, Border Line Sessions Revisited, dok će 8. jula Jugoslovensko dramsko pozorište izvesti predstavu „Moj muž“.

Beogradsku premijeru na Kalemegdenu imaće predstave „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ (1. jula) Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, „Ko je ubio Dženis Džoplin“ (2. jula) Srpskog narodnog pozorišta, „Lavina“ (3. jula) PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar. Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici predstaviće se beogradskoj publici predstavom „Ribarske svađe“ (7. jula).

čitač
Sterijino pozorje, predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin“, Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Dečja i scena za mlade biće postavljena na Kalemegdanu, iza Prirodnjačkog muzeja, a na njoj će 30. juna premijerno biti izvedena predstava „Čudna šuma“, pozorišta lutaka „Pinokio“, a sutradan komad istog pozorišta „Šešir pun boja“. Pozorište „Boško Buha“ izvešće predstave „Pitam se pitam koliko sam bitan“ (2. jula) i „Hajdi“ (3. i 4. jula). Na maloj sceni će se takođe izvoditi različiti programi i predstave umetničkih fakulteta iz Beograda i regiona.

Beogradska letnja scena biće zatvorena 10. jula, premijerom predstave „Zaboravljene“ u produkciji Jugo scene.

Ulaznice za sve predstave i programe BELEF-a su u prodaji i mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Beograda (Trg republike 5 – izlog pored knjižare „Vulkan“), u Pozorištu Atelje 212 i online preko sajta belef.rs

Drugi deo BELEF-a, Beogradske letnje noći, počeće 17. jula, trajaće do kraja avgusta na više lokacija u gradu, a ponudiće publici veliki broj koncerata i muzičkih događaja, zaključuju organizatori ove tradicionalne manifestacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar