Predstava "Tre sorele" u Zvezdara teatru takođe je otkazana, Foto: Promo/Zvezdara Teatar/Nikola Vukelić

Teatri u glavnom gradu su utihnuli u vakuumu, nastalom posle odluke Vlade Srbije da se radno vreme i za ustanove kulture ograniči do 18 sati, iako je ovoj odluci prethodila najava ministarke kulture i informisanja Maje Gojković da će predložiti Kriznom štabu da se ove institucije izuzmu od ove mere. Do kraja meseca otkazane su skoro sve predstave u beogradskim pozorištima, a za sada je samo Jugoslovensko dramsko pozorište za nedelju zakazalo igranje u matine terminu, dok će Narodno pozorište dan ranije u isto vreme imati koncert sa arijama.

Upravnici pozorišta će sutra u Ateljeu 212 imati redovan sastanak sa predstavnicima Gradskog sekretarijata za kulturu na kojem će se razgovorati o novim merama Vlade Srbije, po kojima je i rad ustanova kulture ograničen do 18 sati, kaže za Nova.rs Novica Antić, prvi čovek Ateljea 212.

– Svake druge nedelje se okupljamo. Sutra smo mi domaćini. Treba da vidimo kako ćemo uskladiti termine u svetlu novih odluka. Pretpostavljam da ćemo pričati o terminima održavanja predstava. Po ovim merema, znači da bi izvođenje trebalo da počne najkasnije u 16 sati – ističe Antić.

Nakon otkazivanja premijere “Pučine”, Jugoslovensko dramsko pozorište je otkazalo i komad “Mamu mu jebem ko je prvi počeo“. Predstava “Hotel Slobodan promet”, koja je na repertoaru u četvrtak 26. novembra je otkazana, a “Ujka Vanja” koja je na repertoaru u nedelju 29. novembra, počinje u 12.00 umesto u 18.00 kako je ranije najavljeno.

Novica Antić napominje da je Atelje 212 otkazalo predstavu “Jedan Pikaso” koja je na repertoaru bila u četvrtak zbog novih ograničenja.

– Nerealno je da radnim danom imamo publiku i to u 16 sati. U praznoj sali nije dobro igrati. Sve je kontraproduktivno ako nema gledalaca – ukazuje naš sagovornik.

Upravnici beogradskih pozorišta održaće danas sastanak u Ateljeu 212, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nacionalni teatar je otkazao sve predstave do subote 28. novembra kada je u 12 časova zakazan koncert „Najlepši ljubavni dueti i arije“ iz operskog repertoara Narodnog pozorišta. Sa repertoara su skinuta predstave “Noćni pisac“, “Dama s kamelijama“ i “Ženski orkestar“.

Beogradsko dramsko pozorište do 26. novembra nema predstave na repertoaru a tada bi trebalo da se održi pretpremijera Fasbinderove “Kišne kapi na vrelom kamenju“ u režiji Juga Đorđevića.

Foto: Zvezdara Teatar

Zvezdara teatar je otkazao sve predstave iako su bile rasprodate – “Klaustrofobičnu komediju“ i “Tri sorele“, a ranije su odložene “Korešpodencija“ i “Berači snova”.

U operi i teatru Madlenianum 26. novembra neće biti odigrana predstava “Teško je reći zbogom“. Zaustavljen je repertoar do daljnjeg, a odluku kada će nastaviti sa repertoaraom doneće nakon koordinacije pozorišta sa gradskim vlastima.

Pozorište „Boško Buha“ juče je otkazalo jedine predstave koje se igraju do decembra. To su “Krčmarica Mirandolina“ na Velikoj sceni koja je trebalo sinoć da se igra i predstava “Snežna kraljica“ na Sceni za decu čiji je termin bio 28. novembar.

I Pozorište na Terazijama je do kraja meseca odložilo izvođenje mjuzikla „S druge strane jastuka“ koji je jedini na njihovom repertoaru.

Bitef teatar je takođe skinuo sva izvođenja do kraja meseca, predstave “Izgubljeni pejzaži“ (26. novembar), “Kretanje“ (29. novembar) i “Lepa Brena Project“ (30. novembar).

Teatar Vuk je preventivno otkazao komade “Kad je Niče plakao“ i “Ajnštajnova izdaja“ 26. i 30. novembra.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar