Iva Ilinčić u predstavi "Kišne kapi na vrelom kamenju" Foto:Dragana Udovičić

Pod sloganom Liberté, égalité, fraternité, solidarité! (Sloboda, jednakost, bratstvo, solidarnost!) u Narodnom pozorištu Sombor od 9. do 13. juna biće održan 28. i 29. Pozorišni maraton, saopštili su danas iz ovog teatra.

Ovo je tradicionalan završetak pozorišne sezone u somborskom teatru koja se još od 1993. godine završava festivalom Pozorišni maraton kada su se danonoćno igrale predstave kako ovog tako i gostujućih pozorišnih kuća i grupa iz zemlje i inostranstva, studenata dramskih fakulteta. U okviru pratećih programa tu su promocije knjiga, koncerti, tribine, radionice, izložbe.

Od 1992. godine Narodno pozorište Sombor ustanovilo je bijenalnu nagradu “Nikola Peca Petrović” koja se dodeljuje najusepšnijem pozorišnom menadžeru. Somborsko pozorište na taj način čuva uspomenu na upravnika koji ga je svrstao u red najboljih pozorišta u zemlji. Dodelom ove nagrade započenje Pozorišni maraton a završava se dodelom godišnjih nagrada članovima Narodnog pozorišta Sombor.

Na ovom pozorišnom festivalu 9. juna će prvo nastupiti Beogradsko dramsko pozorište sa predstavama “Kišne kapi na vrelom kamenju“ reditelja Juga Đorđevića i “Plasetlin“ u režiji Marka Torlakovića.

Sutradan su na programu predstave somborskog pozorišta “Usamljeni zapad” reditelja Stefana Gajića, kao i “Važno je zvati se Ernest” Nikole Zavišića i Narodnog pozorište iz Beograda.

U petak, 11. juna, najmlađi će moći da pogledaju “Belu Grivu“ Predraga Stojmenovića u produkciji Pozorišta Pinokio iz Beograda. U večernjem terminu na repertoaru su “Gidionov čvor”, autorski projekat Gradskog pozorišta Bečej, i “Kus Petlić” reditelja Milana Neškovića, najnoviji komad Narodnog pozorišta Subotica koji je selektovan za ovogodišnje Sterijino pozorje.

Subotnji program otvara dečja predstava “Ja sam Akiko“ rediteljke Maje Mazarak, Kulturnog centra Pančevo i FEP, Bačka Palanka, koja će igrati u dva vezana termina. U 12 sati će biti održan mini-koncert hora “Šareni vokali“, a popodne je zakazana promocije knjige BLOGOREJA Duška Sekulića. Pozorišni program se nastavlja Kazalište “Rugantino“ iz Zagreba sa komadom “Uvijek će nam nedostajati ljubav“ u režiji Daria Hajračeka a potom će Atelje 212 izvesti predstavu “64“ rediteljke Alise Stojanović.

U nedelju, poslednjeg dana Pozorišnog maratona, na repertoaru u 11 i 13 sati je predstava za decu “Avanture Pipi Duge Čarape“ Nikole Markovića i Tatjane Milanov iz Pozorišta “Hajde obraduj dan“. Sledi komad SNP “Ko je ubio Dženis Džoplin“ u režiji Sonje Petrović. Potom je na programu koncert glumice Lee Jevtić “Breht nije klasičan pop“, i na kraju drama „Tramvaj zvani želja“ Narodnog pozorišta Sombor.

Ovogodišnje spojeno izdanje Festivala biće održano uz finansijsku pomoć Grada Sombora, Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar