Zoran Đinđić Foto: EPA PHOTO/EPA/SRDJAN SUKI/SS

Goran Stanković i Vladimir Tagić, kreatori serije "Sablja" čija će radnja pratiti zbivanja vezana za ubistvo premijera Zorana Đinđića, otkrili su za magazin "Variety" da će jednu od važnih uloga igrati srpsko-danska glumica Danica Ćurčić.

Međunarodnoj publici, glumica je poznata po brojnim ulogama uključujući glavnu u popularnoj Netflix seriji „Čovek od kestena“, a nedavno je ostvarila svoju prvu rolu na ovom podrčju u filmu „Mrak“ Dušana Milića.

Danica Ćurčić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako je objavljeno, u koprodukciju sa zvaničnom produkcijskom kućom „This and That“ iz Beograda, ušle su i vodeća hrvatska kuća „Drugi plan“ i bugarska „Agitprop“, a serija će biti emitovana u godini kada se obeleževa dvadeseta godišnjica Đinđićeve smrti.

„Sablja“ je prvi put predstavljena u Sarajevu pre tri godine tokom CineLink drama foruma o sufinansiranju kada je proglašena za najbolji dramski projekat.

Kako piše „Variety“, serija istražuje ubistvo Đinđića i posledice koje su usledile kroz tri lika – reportera, policijskog inspektora i mladog kriminalca, dok prati uticaj koji smrt premijera ima na njihove živote.

– Smeštena u 2003, „Sablja“ se odvija u vreme kada se Srbija borila da izađe iz krvave tranzicije u bivšoj Jugoslaviji – objasnio je Stanković dodajući da je šokantno ubistvo premijera usred bela dana bilo prekretnica za ceo region.

Goran Stanković Foto:Dušan Grubin

Kako je Stanković ranije za Nova.rs govorio, serija je zamišljena kao internacionalna koprodukcija i to je jedan od presedana za srpsku produkciju i onu u regionu.

– Kada god podelimo ovu temu i naš pristup njoj sa ljudima koji nisu iz Srbije ili regiona, nailazimo na snažne emocije i utiske i niko ne ostaje ravnodušan na ono što se Đinđiću dogodilo i na koji način. Zaista se trudimo da ovu priču ispričamo onako kako ona zaslužuje. Oslanjamo se na brojnu relevantnu literaturu, izvore sa raznih strana, razgovaramo sa ljudima koji su istraživali političku scenu i klimu tog vremena. Nužno je da se ova kompleksna tema sagleda sa svih strana – rekao je u intervjuu za Nova.rs.

Tom prilikom je istakao da je „apsolutno došlo vreme da se priča o atentatu na Zorana Đinđića i na sve posledice tog događaja.“

– Konstantno stavljanje stvari pod tepih i nesuočavanje sa tim što definitivno danas ima uticaj na naš život jeste nešto s čim mi ne možemo da se pomirimo. Ovo je naš doprinos u borbi da se sa tim događajima na pravi način suočimo – kazao je autor „Sablje“.

Bonus video: Goran Stanković o „Nećistoj krvi“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare