Film Mrak
scena iz filma Mrak Foto:Yana Lozeva

U planinskim zabitima Kosova, na imanju okruženom gustom šumom, Milica živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljena terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavnog rata ili samo njihova mašta, kako im poručuju zvaničnici KFOR-a? I dok nemaju dokaza da se nešto loše događa, strah je sve veći…

Ovo je kratak siže novog filma scenariste i reditelja Dušana Milića, koji će srpsku pretpremijeru imati večeras u okviru 50. Festa. Nakon svetske premijere na Filmskom festivalu u Trstu prošlog meseca, na kojem je „Mrak“ ovenčan nagradom publike, ostvarenje će domaća publika prvi put videti večeras od 19.30 časova u Kombank dvorani, kao i reprizno sutra u podne.

Uoči prvog prikazivanja u nas reditelj Dušan Milić istakao je na današnjem susretu sa medijima u Kombank dvorani kako mu je čast što će njegov novi film imati pretpremijeru na Festu, s obzirom da je odrastao na ovom festivalu:

Ekipa filma „Mrak“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Imam drugi put u karijeri priliku da mi se film prikaže na Festu, ali sada imam veću tremu, možda zato što sam stariji, ili zato što sam napravio bolji film…

Strah je, kako je istakao Milić, glavna tema filma „Mrak“. Ali, radeći na scenariju počeo je od straha u glavi svakog čoveka od nekog nevidljivog zla:

– Ako sebi zadate strah kao temu, onda radite na tome da taj strah učinite što je moguće većim i jačim. Ovde se to gradilo najpre u scenariju, potom u knjizi snimanja, a onda i na samom setu. Ponosan sam što sam napravio ovakvu vrstu filma, psihološkog horora. A želeo sam da zabeležim nešto što me je tangiralo, da to ostane kao neka vrsta nezaborava situacije koja nam se ovde desila u relativno skorijoj prošlosti – objasnio je Milić.

Dušan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Glavu, stub te porodice u Milićevom filmu igra glumac Slavko Štimac. Njegov deda Milutin jedini je koji želi da ostane u kući u kojoj je rođen kako bi saznao šta se desilo sa njegovim tragično preminulim sinom:

– Nada uvek postoji i to je najveći motiv zašto je još tu… A strah kojem se opiremo, a samim tim ga još više gradimo, dovodi na kraju do potpune eksplozije koja se dešava u finišu filma – ocenio je Štimac, dodajući da je rad na „Mraku“ bio prilično zahtevan.

Slavko Štimac Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ali, bilo je i uživanje. Dušana znam već 30 godina, i iako nismo do sada radili zajedno, poznajem njegov rad. Vešt je, talentovan reditelj, sam je napisao scenario, zbog čega je još bolje znao šta želi da postigne ovom pričom. I nadam se da će publika uživati – poručio je Slavko Štimac.

Srpska glumica Danica Ćurčić koja od malena živi u Danskoj, gde je napravila zavidnu karijeru, glavna uloga Vukice prva je na srpskom u karijeri. Uoči premijere na Festu Čurčićeva je na susretu sa medijima naglasila kako joj je vellika čast što je ovde, u Beogradu, u kojem se divno oseća:

– S obzirom da mi je ovo prvi film u Srbiji u karijeri, ovaj projekat je poseban za mene. Uloga je bila veoma zahtevna, ne samo zbog jezika, već ranjivosti same Vukice i zato što je film pun tenzija. Na platnu dočaravamo rat, ne samo oko nas, već i rat u nama.

Danica Ćurčić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mlada glumica Miona Ilev, koja tumači Milicu, priznala je da joj je bilo izrazito teško da dočara ovu zahtevnu ulogu, dok je francusko-italijanski glumac Flavio Parenti, koji igra Mauricija, istakao kako je snimajući film zapravo saznao da su vojnici italijanskih snaga KFOR-a bili „voljeni“:

– Istraživao sam kako bih saznao zašto je to tako, i shvatio da su italijanski vojnici bili mnogo neposredniji, čovečniji. Taj ljudski kontakt između vojnika i običnog naroda, a ne samo obavljanje dužnosti, bio je presudan. Živimo u teškom vremenu, ne znamo šta budućnost nosi, a jedna od glavnih poruka ovog filma jeste da je potrebno graditi odnose među ljudima, koji nemaju nikakve veze sa vlašću ili ideologijom – naglasio je Parenti.

Darren Pettie Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Američki glumac Daren Peti, koji u Milićevom ostvarenju tumači američkog vojnika Džima, sušta je suprotnost Mauriciju jer nikako ne ume da ostvari komunikaciju sa narodom na ljudskom nivou. A to je, kako je konstatovao glumac, „scenario koji nam je poznat“:

– Stiče se utisak da dođe KFOR, odradi posao i ide dalje, kao da se radi o vojnoj birokratiji, koja je u ljudskim situacijama nemoćna, pa se pitamo čemu oni uopšte služe. Zato su prva osećanja koja su me ophrvala kada sam pričitao scenario bili empatija i šok – priznao je Peti.

Mrak“ je rađen kao koprodukcija Srbije, Danske, Italije, Bugarske i Grčke, a producentkinja Snežana van Hauvelingen istakla je da nije samo u pitanju film o strahu s kojim se suočava srpska porodica koja živi na Kosovu, jer ta priča može da se dešava u bilo kom postratnom području, univerzalna je. Film je, prema rečima producentkinje, već prodat na velikom broju teritorija Azije, Novog Zelanda, Evrope, a distribucija u našem regionu simbolično počinje 17. marta, kada se 2004. godine desio pogrom na Kosovu i Metohiji.

Bonus video:

Otvaranje Festa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar