Marko Grabež i Mirjana Karanović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs
Marko Grabež i Mirjana Karanović u predstavi "Čitač", Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradsko dramsko pozorište, posle sedam otkazanih predstava u nizu, za večeras (20) najavljuje igranje svog novog hit komada “Čitač”. što je konačno jedna dobra vest za pozorišni život u prestonici.

Beogradski teatri se, uz poštovanje svih mera, bore da ne zatvore skroz vrata uprkos ozbiljnoj pandemijskoj situaciji. Neka pozorišta bila su prinuđena da otkažu predstave zakazane za kraj oktobra i početak novembra. Šta možemo očekivati narednih dana?

Treba napomenuti da mnoga pozorišta za večeras nisu imala planirane predstave. Od tri najavljena događaja u teatrima (jedan je muzički), biće izvedena dva. To su komad “Čitač” u režiji Borisa Liješevića u Beogradskom dramskom pozorištu, koji je na repertoaru i naredne dve večeri, dok je u Madlenijanumu gala koncert soprana Marije Guljagine kojim se svečano otvara 52. BEMUS.

Otkazan je komad “Noćna straža” takođe u režiji Liješevića u Ateljeu 212 čiji je utanačeni repertoar do večeras odolevao.

– Morali smo da otkažemo predstavu jer je jedan od glumaca bio u kontaktu sa zaraženim od korone i sada je u izolaciji. To su jednostavno uobičajene mere koje se preduzimaju. Nastavljamo sa 6. novembra kada je na repertoaru predstava “Pepeo” Kompanije 111 iz Tuluza u okviru Beogradskog festivala igre – rekao nam je Novica Antić, upravnik Ateljea 212.

Juče je Krizni štab Narodnog pozorišta u Beogradu i zvanično saopštio da je u njihovoj kući koja broji više od 700 zaposlenih i honorarnih saradnika, od početka pandemije na koronavirus bila i li jeste pozitivna 21 osoba. Upravnici teatara nisu krili da među zaraženima ima i glumaca i tehničkog osoblja, a izrazili su nadu da je pauza kratkotrajna.

“Ljudi u pozorištu su vrlo disciplinovani, publika je izvanredna i teatar je i dalje mesto gde je najmanja mogućnost da dođe do zaraze”, između ostalog je rekla za naš portal, Ivana Vujić, direktorka nacionalnog teatra.

Nakon otkazivanja predstava “Nečista krv” i “Izbiračica”, Narodno pozorište sutra nastavlja rad sa koncertom Opere “Viva Pučini”.

Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta 6. novembra je na sceni komad “Dok nas smrt ne rastavi”, a premijera “Pučine” u režiji Egona Savina zakazana je za 21. novembar. Na tviter profilu ovogh pozorišta danas je saopšteno da se otkazuje predstava “Mamu mu jebem ko je prvi počeo” koja je trebalo da bude izvedena u nedelju 8. novembra.

Od 8. novembra Pozorište na Terazijama bi trebalo da nastavi sa igranjem mjuziklom “S one strane jastuka” koji je jedini na repertoaru do kraja meseca.

Nakon otkazivanja premijere “Berači snova” Zvezdara teatar diže zavesu 10. novembra sa koncertom Lene Kovačević “Dobroveče u pozorištu”, a zatim sledi komad “Osama – kasaba u Njujorku”, “Bajka o pozorištu”, “Hipnoza jedne ljubavi”…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar