Slika Draženke Dade Čajić, Foto: Kuća Đura Jakšića/Promo

Izložba slika "Portreti" Draženke Dade Čajić otvorena je 17. jula u Kući Đure Jakšića u Skadarliji.

Na izložbi se nalaze ulja na platnu koja su nastala u poslednjih sedam godina.

„To su portreti inspirisani starim majstorima, ali i slike koje predstavljaju neku vrstu eksperimenta – spoj načina na koji su slikali stari majstori i nečeg novog, modernog. To je jedna vrsta mešanja ili spajanja vremena. Na taj način postavljam sebi male zadatke, izazove i tragam za rešenjima, koja su često neočekivana“, kaže autorka Draženka Dada Čajić.

Foto: Kuća Đura Jakšića/Promo

Na samom početku, kako objašnjava umetnica, postavlja elemente i boje koji su na prvi pogled nespojivi i nemaju ništa zajedničko, a onda traži nit koja bi ih povezala.

„Traganje za tom vezom i nastajanje te celine posebno je inspirativno i lepo. Na taj način potvrđujem sebi da je sve deo jedne celine, ali najvažnije mi je saznanje da je moguće prepoznati tu vezu. U tom povezivanju i jedna boja može imati značajnu ulogu, iako se ponekad nejasno provlači kroz celu sliku“, ističe autorka.

Foto: Kuća Đura Jakšića/Promo

Na izložbi se mogu videti i slike ptica koje su nastale tokom poslednje dve godine.

„Bilo je to još jedno istraživanje koje je počelo slikom ptice i čoveka, a nastavilo se delima o pticama. Ptice su u ovoj priči postale čuvari tajni, a njihova simbolika na putu od slobode do tuge i nazad je višestruka“, ističe Draženka Dada Čajić.

Izložba u Kući Đure Jakšića biće otvorena do 31. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar