Vahida Ramujkić, Foto: Medija centar Beograd

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), AICA Srbija, Stanica – servis za savremeni ples, BAZAART i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije osnovali su Fond „Soldarnost“. Fond je osnovan s ciljem da se obezbedi pomoć za umetnike i radnike u kulturi koji su zbog pandemije koronavirusa ostali bez ikakvih primanja a nisu obuhvaćeni merama pomoći Vlade Srbije pošto nemaju status samostalnog umetnika.

– Videvši da su mere pomoći izgledne samo za umetnike i kulturne radnike koje država prepoznaje na osnovu ugovora i statusa samostalnog umetnika, odlučili smo da osnujemo fond koji treba da pokrije sve one koji su ostali nevidljivi za državu. Reč je o umetnicima, radnicima i stručnjacima u kulturi i licima koji su radno angažovani u poslovima od kojih zavisi rad umetnika, kao što su modeli, statisti, tehnička lica – rekla je Vahida Ramujkić, potpredsednica Upravnog odbora Udruženja likovnih umetnika Srbije na današnjoj konferenciji za novinare u Medija centru.

Do sada je prikupljeno oko 38.000 evra što podrazumeva isplatu oko 150 jedinica pomoći, s obzirom na to da će maksimalan iznos jednokratne pomoći fizičkom licu iznositi 30.000 dinara.

Ramujkić je rekla za portal Nova.rs da je najviše sredstava izdvojio Fond za otvoreno društvo (oko 20.000 evra) i Švajcarska agencija za razvoj 15.000 evra, a uključili se još nekoliko organizacija koje su imale sluha za probleme radnika u kulturi.

Sa današnje konferencije za medije Nezavisne kulturne scene Srbije u Medija centru, Foto: Medija centar Beograd

Fond „Solidarnost“, kako je pojasnila Ramujkić, nije namenjen samo članovima pomenutih udruženja, već im je namera da dođu upravo do umetnika koji samostalno deluju na sceni i nisu članovi nijednog udruženja.

Poziv umetnicima i kulturnim radnicima da se prijave za jednokratnu pomoć biće upućen početkom sledeće sedmice a sredstva će se dodeljivati putem konkursa.

Ujedno sa pozivom za korišćenje sredstava biće upućen i poziv fizičkim licima za donacije, što je naredni korak u prikupljanju novca.

– Tu računamo na solidarnost umetnika i kulturnih radnika koji su pomoć već dobili, a koja im nije toliko potrebna pa da jedan deo, u znak solidarnosti, daju svojim kolegama – rekla je Ramujkić.

Pročitajte još:

Podsetimo, početkom jula, skoro dva meseca nakon što je premijerka Ana Brnabić obećala jednokratnu pomoć samostalnim umetnicima za mart, april i maj od 90.000 dinara, ona nije bila uplaćena svima.  Pomoć koju je Ana Brnabić obećala samostalnim umetnicima još 6. maja njih više od 2.000 dobilo je dva dana pred izbore. Da li su preostali umetnici sa spiskova umetničkih udruženja dobili novac u prethodnih nekoliko dana nije poznato.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar