Foto: Promo

Leto je počelo, neki su već otišli na more, ali većina se tek sprema za letovanje. Nudimo vam izbor od 10 knjiga svetske književnosti za čitanje na plaži, i poklanjamo našim čitaocima po jedan primerak svake od ovih knjiga. Pišite nam na [email protected] i prvih 10 najbržih čitalaca koji napišu svoje ime i prezime dobiće na poklon jedno od predloženih dela.

Sandro Veronezi “Kolibri” (Akademska knjiga, 2022)

Foto: Promo

Čudesno i upečatljivo putovanje kroz vreme, ispričano kroz različite narativne i stilske forme, Kolibri je priča o patnji, sreći, gubitku, ljubavi i nadi – o čoveku koji simboliše tiho herojstvo mnogobrojnih običnih ljudi. Uzbudljiv roman o sposobnosti da se u budućnost gleda s nadom i živi intenzivno do samog kraja, Kolibri, remek-delo Sandra Veronezija – izuzetno čitljivo, bogato uvidima i ispunjeno zanimljivim obrtima i otkrićima – jeste slika našeg postojanja, kao i prepreka i hirova sudbine na koje nailazimo, a koji nas pokreću i konačno definišu.

Nik Kejv “Vera, nada i krvoproliće” (Arete,2023)

Foto: Promo

Ova knjiga je nastala iz preko četrdeset sati intimnih i prosvetljujućih razgovora Nika Kejva i Šona O’Hejgana o umetnosti, prijateljstvu, muzici, bolu, veri, egu i kreativnoj sili. Dok O’Hejgan kopa po najdubljim i najmračnijim kutcima Kejvovog radoznalog i kreativnog uma, Kejv nastoji da iskreno govori o svojoj potrazi za smislom. Knjiga odaje počast Nikovom pokojnom sinu Arturu, ali i umetnosti i duhovnosti, koje su, u Kejvovom svetu, neodvojive. „Vera, nada i krvoproliće“ spaja humor, intelekt i strast Nika Kejva u jednu dugu filozofsku meditaciju o životu i smrti.

Tom Kristensen “Vandalizam” (Blum, 2023)

Foto: Promo

Vandalizam u modernoj evropskoj književnosti predstavlja jednu od najpotresnijih priča o egzistencijalnoj teskobi, identitetu i savesti, ali i svojevrstan portret čitave međuratne generacije, zarobljene u začaranom krugu emancipacije pojedinca, novotkrivenog vrta zemaljskih užitaka i velike svetske ekonomske krize. Ne iznenađuje činjenica da ga kritičari porede sa Danteovim Paklom, a nobelovac Knut Hamsun ga oduševljeno proglašava unikatnim delom čistog genija. Iako izaziva skandal u javnosti kada je prvobitno objavljen 1930, Vandalizam je do danas bez prestanka reizdavan, te je stekao kultni i kanonski

književni status remek-dela evropskog modernizma.

Havijer Serkas “Kralj senki” (Arhipelag, 2021)

Foto: Promo

Junak romana „Kralj senki“, poručnik falangista Manuel Mena, poginuo je u bici na Alta Tera, u jednoj od odlučujućih bitaka Španskog građanskog rata. Njegova pogibija je decenijama istovremeno i mit i trauma njegove porodice. Pisac Havijer Serkas, zajedno s filmskim rediteljem Davidom Truebom, kreće u potragu za činjenicama života i smrti Manuela Mene, otkrivajući decenijama potiskivane istine o jednoj porodičnoj istoriji, o Španskom građanskom ratu i o modernom španskog društvu. U toku te potrage pred Serkasom i Truebom ukazuju se nepoznati dokumenti, tragične epizode Španskog građanskog rata i živi svedoci koji su razapeti između višedecenijskog ćutanja i potrebe za prevođenjem. A ključ ove nesvakidašnje uzbudljive potrage i razrešenje romana jeste čuvena priča Danila Kiša „Slavno je za otadžbinu mreti“ iz knjige „Enciklopedija mrtvih“.

Dejvid Soloj “Sve što je muškarac” (Booka, 2023)

Foto: Promo

„Sve što je muškarac“ vodi nas kroz slojeve svega onoga što čini belog muškarca u Evropi na početku 21. veka. U devet prividno nepovezanih priča Dejvid Soloj, izuzetno darovit majstor novog realizma, prikazuje malodušnost, ambiciju, krizu identiteta, lažnu samouverenost i suštinsku usamljenost savremenih muškaraca. Genijalan i inovativan roman, uznemirujuće mračan, ali neretko i urnebesno komičan, bio je u užem izboru za Bukerovu nagradu.

Mohsin Hamid “ Izlaz – Zapad” (Dereta, 2023)

Foto: Promo

Veštom narativnom tehnikom, uz čest upliv magijskog realizma, u romanu „Izlaz – Zapad“ Hamid efektno tematizuje najveće moralne teme savremenog sveta – pitanje ljudi koji žive u ratnim zonama, u tranzitu, pitanje izbeglica i migranata, tražilaca azila… Što smo, simbolički, svi mi. Drži nas u zapitanosti nad time da li potraga za nekim boljim svetom osigurava mir i blagostanje, ili ostavljanje jednog rata za sobom znači svesno upuštanje u drugi… Izuzetno intiman pogled na aktuelnu temu današnjice, roman Izlaz – Zapad donosi nezaboravnu savremenu, a istovremeno univerzalnu priču o borbi, ljubavi i hrabrosti.

Erik Fotorino “Marina A” (Geopoetika, 2023)

Foto: Promo

Uoči Božića 2018. doktor Pol Gaše vodi ženu i kćerku na putovanje, da upoznaju Firencu. Mnogo mu je stalo da one otkriju Botičelija, sve draži starog grada i reku Arno, ali njihov boravak remeti pojava srpske umetnice performansa Marine Abramović, za koju nikad ranije nisu čuli, a na čije plakate neprestano nailaze na ulicama, i čije radove potom upoznaju na njenoj retrospektivnoj izložbi u dvoranama palate Stroci. Kao hirurg ortoped, Pol Gaše se gnuša (samo)povređivanja umetnice. Pa ipak, privlači ga njen svet koji, udaljavajući se malo-pomalo od naizgled bezrazložne nasilnosti, postaje ogledalo potrage za skladom, za harmonijom u odnosu prema drugome…

Markus Orts “Maks” (Službeni glasnik, 2023)

Foto: Promo

Ovo je priča o Maksu Ernstu, velikom umetniku prošlog veka. Roman o slobodi, umetnosti, ludilu, zavičaju – i Maksu, Maksu Ernstu. O njegovoj pobuni protiv oca, koji pripada vremenu cara Vilhelma II, lutanju po razuzdanom Parizu dvadesetih godina i skromnom životu u bekstvu i egzilu u Americi. Kroz prizmu života šest žena, roman „Maks“ Markusa Ortsa pripoveda o 20. veku, skicirajući panoramu jednog neverovatnog vremena.

Harlan Kobenj “Poklapanje” (Laguna, 2023)

Foto: Promo

Kad iznenada dobije obaveštenje od genealoškog portala da je pronađeno poklapanje sa njegovim DNK profilom, Vajld se približava svojoj prošlosti više no što je ikad sanjao, i konačno ulazi u trag svom ocu. No kad ga upozna, ostaje uskraćen za željene odgovore, samo se otvaraju nova pitanja. Vajld se u očaju hvata za poslednji preostali trag i obraća se daljem rođaku, koji naprasno nestaje nakon košmarnog skandala u kojem se našao… Najbolja knjiga po izboru časopisa USA Today, Wall Street Journal i Publishers Weekly.

Žan Pol Diboa “Nije svima isto na ovom svetu” (Akademska knjiga, 2022)

Foto: Promo

Životna priča „Nije svima isto na ovom svetu“ jedna je od najlepših knjiga Žan-Pola Diboe. U njoj otkrivamo pisca s istančanim osećajem za druge ljude, osetljivog na sve oblike nepravde. Žan-Pol Diboa rođen je 1950. u Tuluzu, gde živi i sada. Dobio je nagradu France Télévisions za roman Kennedy et moi (1996), nagrade Femina i Fnac za Une vie française (2004), kao i priznanje Vialatte za Le Cas Sneijder (2012). Njegovi romani dosad su u Francuskoj prodati u preko milion primeraka.

Bonus video: Da li će Frenzen doći u Srbiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar