Borini pozorišni dani
Iz predstave "Kaligula" Foto: Promo/Pozorište"Bora Stanković" Vranje

Jedan od najdugovečnijih teatarskih festivala u Srbiji "Borini pozorišni dani" i ove godine će od 21. do 24. oktobra biti mesto susreta poklonika pozorišne umetnosti, koji će biti u prilici da pogledaju četiri predstave.

Festival, pokrenut u čast velikana srpske književnosti Bore Stankovića, održava se u Vranju, pod sloganom „Sadašnje u prošlosti“. Novim izdanjem u Pozorištu „Bora Stanković“ biće obeleženo 40 godina postojanja manifestacije.
Organizacioni odbor festivala usvojio je, kako su saopštili iz vranjskog pozorišta „Bora Stanković“, selekciju Slobodana Savića, pozorišnog kritičara RTS-a i autora serijala „Čitanje pozorišta“, u koju su uvrštene četiri predstave u produkciji pozorišta iz Beograda i Novog Sada.

Borini pozorišni dani
Iz predstave „Travnička hronika“ Foto: Promo/Pozorište“Bora Stanković“ Vranje/Aleksandar Ramadanovic

Festival će biti otvoren predstavom „Travnička hronika“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, rađene po tekstu Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića. Za drugi dan festivala planirano je izvođenje komada „Seljačka opera“, poznatog mađarskog pisca Bele Pintera. Predstavu, koja je urađena u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Segedina, režirao je Atila Keresteš.

U petak, 23.oktobra, predstavom „Kaligula“, po tekstu Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić, festivalskoj publici će se predstaviti Narodno pozorište iz Beograda. Poslednjeg dana festivala, u subotu, 24.oktobra, biće izvedena predstava Zvezdara teatra „Pasivno pušenje“, koju je, po tekstu Nebojše Romčevića, režirao Egon Savin.

U okviru pratećeg programa 40. „Borinih pozorišnih dana“, publika će imati priliku da pogleda izložbu „Pozorište u fotografskoj umetnosti“, dečju predstavu vranjskog pozorišta „Mačak u čizmama“, a biće organizovana i promocija romana „Crna ptica“, mlade dramaturškinje iz Vranja Aleksandre Jovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar