Predstava "Zašto je poludeo gospodin R" najbolja u Kragujevcu, Foto: Predrag Petrović

Gran pri za najbolju predstavu u celini 15. Joakimfesta dodeljen je predstavi Jugoslovenskog dramskog pozorišta “Zašto je poludeo gopodin R?” u režiji Boba Jelčića, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Andrej Mažeri (pozorišni reditelj, Rumunija), Nikola Milojević (glumac, Srbija), Ivanka Apostolova Baskar (dramaturg, Severna Makedonija), predsednica žirija

“Predstava je celovito, polifonično, višeslojno, emotivno i duhovito kolektivno scensko rešenje. Nije jednostavno reinterpretirati film i pretvoriti drugi medij u potpuno integrisanu i samosvojnu predstavu koja se tek oslanja na specifičnu energiju istoimenog filma.Otuda je ansambl postigao sinhronizovanu, perfektno ritmičnu kolektivnu igru. Postigli su karakternu individualnost koja savršeno funkcioniše u zajedničkom ritmu i katarzičnoj scenskoj interakciji.

Svaki aspekt u predstavi čini besprekorno rešenje za produženo stanje duha glavnog lika naspram partnerskih karaktera: monološka otuđenost, logoreja i rečitativ; naspram izgubljenosti, nedorečenosti, nedovršene konstrukcije i nepredvidive statike, koji pucaju u iznenadni eskapizam dance – muzike, da bi eksplodirali u familijarnom ubistvu.

Problem političnosti i neshvačene humanosti u ovoj predstavi pretočen je u apsurd i tragikomediju koja nas emotivno potresa, što se reflektuje kroz umeće glavnog glumca i neočekivan izbor njegovih glumačkih postupaka”, ističe se u obrazloženju odluke.
Specijalna nagrada grada Kragujevca ravnopravno se dodeljuje Bojani Milanović i Sonji Isailović za uloge Dženis Džoplin u predstavi “Ko je ubio Dženis Džoplin?“, Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad, Srbija, rediteljke Sonje Petrović.

Bojana Milanović i Sonja Isailović u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin“, Foto: DENIS DANICIC

“Bojana i Sonja ostvarile su besprekorna glumačka ostvarenja i ubedile nas srdačnom energijom, prisnom igrom i eksplozivnim pevanjem. One su u potpunosti, izuzetno plastično, oživele naslovni lik koji strada po poznatoj matrici ‘živi brzo umri mlad’“, istakao je žiri.

Međunarodni pozorišni festival ’Joakimfest’ u Kragujevcu završen je sinoć izvođenjem predstave ’’Filokretova rana’’ (Pozorišna laboratorija ’’Sfumato’’, Bugarska). Narodno pozorište ’’Anton Panov’’ iz Severne Makedonije koje je trebalo da nastupi večeras otkazalo je dolazak u Kragujevac zbog korone.

Ranije je, takođe zbog koronavirusa, svoje gostovanje otkazalo Mađarsko pozorište Kluž iz Rumunije, koje se sa Ibzenovom ’’Lutkinom kućom’’ našlo u selekciji Slobodana Savića za ovogodišnji Festival.
’’Joakimfest’’ otvorila je predstava “Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta “Kostolanji Deže”  u režiji Kokana Mladenovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar