JAZZ Fest Valjevo VIZUAL osnovni
Foto: Promo

Premijerom dokumentarnog filma “Bravo, majstore” večeras od 21 sat počinje 36. izdanje Valjevo džez festivala, u okviru kojeg će svake večeri do 29. decembra biti emitovani besplatni onlajn koncerti i specijalizovane emisije namenjene ljubiteljima ove muzike, saopštili su organizatori.

Dokumentarni film „Bravo, majstore“, kojim će večeras biti otvoren Valjevo džez festival pod sloganom „Jazz vakcina“, posvećen je nedavno preminulom valjevskom dečjem hirurgu i muzičaru dr Voji Milutinoviću, koji je svojevremeno bio i jedan od organizatora ove smotre.

Za drugo festivalsko veče najavljen je koncert saksofoniste Jovana Maljokovića, koji će uz svoj Salsa Band premijerno izvesti kompozicije sa albuma „Reka života“, objavljenog nedavno za PGP RTS.

Makedonski džez gitarista i kompozitor Sašo Popovski, praćen kontrabasistom Ivanom Bejkovim i Viktorom Filipovskim za bubnjevima, predstaviće treće večeri, 28. decembra, album „Fallen Land“, na kom, kako navode organizatori, „redefiniše Balkan soul“.

Publika će pretposlednje večeri, 29. decembra, moći da čuje i vidi koncert izraelske „zvezde u usponu“ Tule Ben Ari, koja će nastupiti uz pratnju benda Shalosh.

„Rođenje u Tel Avivu u mešovitoj jemensko-poljskoj porodici, uz odrastanje na Bliskom istoku, uneli su u njene izvedbe vrlo šarolik i raznovrstan pristup i obezbedili joj mesto ne samo na džez, već i na vorld mjuzik sceni”, navode organizatori.

U završnici festivala, 29. decembra od 21 sat, ljubitelji muzike moći će da čuju studente džez odseka Muzičke akademije u Beogradu, uz podršku bivših i sadašnjih učenika Valjevske gimnazije Aleksanra Cvejića i MC-jeve Petra Ninića (Tkač) i Dragutina Čulića (Don Dada), u emisiji nazvanoj „Bolje sprečiti nego lečiti“.

Svi programi moći će da se pogledaju besplatno na kanalu Valjevo džez festa na Jutjubu, a detaljniji program objavljen je i na zvaničnoj stranici festivala na internetu.

Na Valjevskom džez festivalu, održavanom svake godine od osnivanja, do sada je nastupilo više od 1.200 muzičara i više od stotinu bendova iz zemlje i inostranstva. Održavanje 36. izdanja prethodni gradonačelnik Valjeva doveo je proletos u pitanje brišući ga sa kalendara manifestacija, ali su organizatori posle niza peripetija uspeli da organizuju festival, ovaj put onlajn zbog mera sprečavanja širenja koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar