Foto:Shutterstock/ S. Kuelcue

Valjevski džez festival biće održan na ovaj ili onaj način i 36. put i još mnogo puta narednih godina, reakcija je organizatora smotre nakon odluke gradonačelnika da ona "neće biti održana zbog nedovoljnih sredstava u budžetu grada Valjeva".

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović je samo dva dana pre ukidanja vanrednog stanja samovoljno doneo odluku objavljenu u Službenom glasniku Valjeva od 4. maja, da Džez fest, kao i još tri stalne gradske manifestacije, neće biti održane „zbog nedovoljnih sredstava u budžetu grada Valjeva“, piše portal „Kolubarske“.

U budežtu grada za Valjevski džez festival planirano je 3,5 miliona dinara, navodi ovaj portal, odnosno isto kao prošle godine, dok je valjevski Centar za kulturu ove godine konkurisao u Ministarstvu kulture i informisanja da se za festival odobri dva miliona dinara, koliko su dobili i prošle godine.

Ministarstvo je poslalo dopis Centru za kulturu, potvrđeno je portalu Nova.rs, da se do 14. maja izjasni o tome da li odustaje od organizovanja džez festivala, s obzirom na to da je bio planiran za kraj maja i nije ga bilo moguće organizovati zbog pandemije, ili je planirano da bude održan kasnije ove godine. Organizatori i članovi Umetničkog saveta navode da ne mogu da preciziraju novi termin, ali da su rešeni da festival ove godine organizuju po svaku cenu i nastave kontinuitet dug 35 godina, što ga čini jednom od najstarijih džezerskih smotri u zemlji.

U pismu Umetničkog saveta na zvaničnoj Fejsbuk stranici Valjevo džez festa upućenom „građanima Valjeva, posetiocima i prijateljima festivala“ navodi se „čvrsto obećanje“ da će se „festival na ovaj ili onaj način desiti i ove i u još mnogo godina koje dolaze“.

„Nećemo lamentirati, nećemo se ljutiti i optuživati međusobno da ne razumemo šta je ova manifestacija i nećemo objašnjavati zašto je veća od svih nas i zašto treba da je branimo do poslednjeg atoma snage i razuma“, ističu članovi Umetničkog saveta u pismu i navode da su se ranije, kada su se poduhvatili „nezahvalnog posla organizovanja jedne kulturne manifestacije u doba potpune kulturne degradacije“, suočavali „sa sumnjama, opstrukcijama na svim nivoima i podsmehom sugrađana od kojih to ne bi trebalo očekivati“, ali da ih to nije sprečilo da daju sve od sebe da Valjevo džez fest zasija novim svetlom“ i da su u tome uspeli.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare