Slobodan Gvozdenović Foto: Printscreen/YouTube/tv valjevo plus

Organizatori Valjevo džez festivala dobiće novac iz gradskog budžeta za 36. izdanje festivala nakon što je gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, pod pritiskom javnosti, opozvao svoju prethodnu odluku da za tradicionalnu muzičku smotru ove godine ne bude izdvojeno ni dinara iz gradske kase.

– Imao sam sastanak sa gradonačelnikom u ponedeljak, na njegovu inicijativu, i rekao mi je da će povući svoju odluku. On je, navodno, mislio da će festival biti u maju, a da to nije realno, i šta sve ne, ali sam, čim me je pozvao na razgovor, znao da će novca biti. Ostaje, dakle, da će grad finansirati festival sa 3,5 miliona dinara, a očekujemo da ćemo novac dobiti i od republike – kaže Aleksandar Urošević, predsednik Saveta Valjevo džez festa, najavljujući da će festival biti održan na jesen.

Kako će odluka prethodno objavljena u Službenom glasniku biti formalno-pravno povučena još ostaje da se reši, ali Urošević veruje da neće biti problema i novih iznenađenja. Iz valjevskog Centra za kulturu su, objašnjava, nakon što je Gvozdenović povukao odluku ponovo poslali dopis Ministarstvu kulture i informisanja, ovaj put sa informacijom da će festival biti održan, posle prvobitnog obaveštenja o otkazivanju, i taj novi dopis „stigao je u Ministarstvo u poslednji čas“.

Prvobitna Gvozdenovićeva odluka, doneta dva dana pre isteka vanrednog stanja, da se ukine finansiranje Valjevo džez festa iz gradske kase, prvi put od osnivanja smotre pre 35 godina, izazvala je buru u javnosti. Organizatori su naveli tada da će festivala svakako biti, bilo da grad da novac ili ne, a da će ga održati „taman nas sve pohapsili“. Organizatorima festivala stizala je podrška ne samo sugrađana, nego i od stotina ljudi sa svih strana, navode u Savetu.

– Festival će najverovatnije biti održan u poslednjoj nedelji oktobra i biće, možda, promena na listi izvođača jer se menja i termin pa je potrebno sve uskladiti. Ali o tome ćemo tek razgovarati – navodi Urošević.
Gvozdenović je donošenje prethodne odluke obrazložio time da je „nedovoljno sredstava u budžetu“, međutim među Valjevcima i u lokalnim medijima gradonačelnikov potez ocenjen je kao „osveta“ za to što je prethodne godine na otvaranju festivala bio izviždan.

Aktuelni gradonačelnik Valjeva je, kada smo ga još 13. maja pozvali za objašnjenje i komentar, zatražio prvo da mu pitanja pošaljemo mejlom i rekao da će na njih odgovoriti sutradan. Nije odgovorio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare