Goran Paskaljević i Kosta Gavras, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Reditelj Goran Paskaljević dobitnik je nagrade "Živojin Žika Pavlović" Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, a priznanje će mu biti uručeno na svečanom otvaranju manifestacije 25. septembra, saopštili su organizatori.

Goran Paskaljević je nakon svog prvog igranog filma „Čuvar plaže u zimskom periodu“ (1976) snimio više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman“, „Varljivo leto ’68“, „Bure baruta“… Prošle godine premijerno je prikazan njegov novi film „Uprkos magli“, sa kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Živojin Žika Pavlović, Foto: Arhiv Jugoslovenske kinoteke

– Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime – kazao je Paskaljević povodom nagrade.

Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE) ove godine održava se 13. put. Pokrenut je 2008. da bi se promovisala filmska ostvarenja i autora iz zemlje i regiona i razvio se u manifestaciju koja daleko prevazilazi lokalne okvire. Trinaesto izdanje biće održano od 25. do 29. septembra u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra i uz podršku grada Leskovca, Ministarstva kulture, Filmskog centra Srbije i partnera festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar