Srpska premijera filma „Koncentriši se, baba“ u Leskovcu

Podeli:
Foto: Obala Art Centar/Promo

Film "Koncentriši se, baba“ bosanskohercegovačkog reditelja i scenariste Pjera Žalice sa Mirom Banjac u glavnoj ulozi, imaće srpsku premijeru 27. septembra u 19 sati u Narodnom pozorištu Leskovac, na festivalu LIFFE.

„Pjer Žalica je reditelj koji se ne odbija. Znala sam i njegovog oca. Bila sam veliki prijatelj sa njim jer sam imala veliku referencu u Sarajevu – pet godina sam bila predsednica saveta MESS-a. Drugo, od Emira Kusturice, Miroslava Ćire Mandića i dalje, tamo su ostali filmovi iza mene, tako da nisam otišla u nepoznato – ja sam otišla u porodicu. I našla sam porodicu na snimanju“, rekla je Mira Banjac povodom poziva da igra u filmu „Koncentriši se, baba“.

Istakla je i da je uloga „veoma lepa i veoma zahtevna“.

„Znam i zašto je Pjer Žalica zvao mene, pošto je uloga majke koja je u krevetu i koja treba da umre zapravo uloga loše majke. Ona je jedna od loših majki koje sam igrala. Situacija prikazana u filmu je ona koja će biti sutra u Sarajevu. Baba koju ja igram sve to zna, ona sve to posmatra i reaguje. Sve to što je ona osećala iznutra, ja sam morala izneti spolja. Bilo je zahtevno i bilo mi je božanstveno na tom snimanju“, rekla je Mira Banjac.

Foto: Obala Art Centar/Promo

Na snimanju je proslavila i rođendan.

„Napravili su mi maltene svadbu. Bilo je nezaboravno. Što se tiče moje karijere – film ‘Koncentriši se, baba’ mi je crveno slovo“, rekla je priznata glumica.

Radnja filma smeštena je u Sarajevo, u proleće 1992. godine, nekoliko dana pre izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.

Mesto radnje je jedna vila u brdu nedaleko od centra grada u kojoj baba Marija (Mira Banjac) umire. Nju hvata delirijum, bunilo, ne prepoznaje sagovornike i pitanje je dana, ako ne i sata, kada će umreti. Tako bar kaže Marijin lekar Ranko njenim ukućanima kada dođu u posetu.

Porodica rasuta po drugim gradovima, republikama i državama okuplja se i priprema za ono što sledi.

Uz Miru Banjac, igraju Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Alma Prica, Jadranka Đokić, Admir Glamočak, Vedrana Božinović, Dženita Imamović Omerović, Branimir Popović, Izudin Bajrović i Dino Sarija.

Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije biće održano od 25. do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn.

Tokom pet festivalskih dana, publika će moći da pogleda najbolje filmove iz regiona nastalim u poslednjoj godini, ali i da se podseti pobednika ranijih festivalskih izdanja u posebnom programu na onlajn platformi.

Komentari

Vaš komentar