Ansambl Studio 6 Foto:Promo/Festival Bunt

Festival Beogradske Umetničke Nove Teritorije - BUNT, 9. po redu, počinje sutra i biće posvećen delima srpskih kompozitora, mladim izvođačima, neuobičajenim koncertnim programima i inkluzivnom učešću osoba sa posebnim potrebama, saopštili su organizatori.

Kulturno dešavanje sa programom na Kolarcu, u legatu Josipa Slavenskog, dvorani AKUD „Lola“ i u Etnografskom muzeju, otvoriće 21. novembra violinistkinja Marija Špengler Marković, koja će izvesti tri solo sonate Johana Sebastijana Baha.

Narednog dana na BUNT-u će biti održan dvostruki pijanistički resital koji započinje Ivan Bašić, laureat upravo završenog takmičenja u Rimu, a zatim Dejan Sinadinović sa izborom dela srpskih kompozitora. Nastup će te večeri biti završen ređe izvođenim arijama Riharda Vagnera sa sopranom Katarinom Jovanović.

Organizatori su naveli da će biti uspostavljen pijanistički most Zagreb-Beograd na promenadnom koncertu na Kolarcu 28. novembra.

Umetnost harmonike predstaviće Vladimir Blagojević u Etnografskom muzeju 6. decembra, akamerni sastavi iz Novog Sada, gudački kvartet TAJJ i Novosadski duvački kvintet, biće u Dvorani „Lola“ 12. decembra sa kompozicijama srpskih autora.

Mladi umetnici, Nemanja Egerić (klavir) i Angelina Nikolić (flauta), nastupiće 16. decembra u legatu Slavenskog sa delima muzike 20. veka, a nedelja 26. decembra je posvećena najmlađima. Festival će biti završen na Kolarcu 28. decembra, prazničnim nastupom Nataše Veljković.

U okviru devetog izdanja BUNT-a biće održana i promocija knjiga „Život bez kompromisa zaumetnost i mir – Jelena Šantić, eseji, zapisi, komentari“ i „Vreme protesta, borba za kulturu, bunt i nežne životne priče“ Miodraga Ignjatovića.

Biće predstavljen i dupli CD „Passion & Devotion“ u izdanju Metropolisa, na kojem se nalazi 16 kompozicija srpskih autora za flautu u izvođenju Ljubiše Jovanovića.

U svom tradicionalnom manifestu, BUNT 9.0 podvlači da su ključne reči i dalje visoka umetnost, kreativnost, odgovornost prema muzici, odgovornost prema profesiji i znanju, talentovanim mladima na putu umetnosti, savremeno stvaralaštvo, spas razuma, prilagođavanje tehnologiji „ali ne i amoralu, ne pristajanje na survavanja društva i gubljenje pojma o svim vrednostima“.

„Zato vrednost stavljamo u prvi plan i po svaku cenu, i zato je sve teže u tome i opstati i uspeti. Ostajemo dosledni i idemo dalje svojim putem. Pođite sa nama“, pozivaju organizatori festivala.

Bonus video:

Otvaranje Bemusa

Komentari

Svi komentari (0)