Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, Bitef, Wikipedia

Performansom "Nula" beogradske Cirkusfere danas od 19 sati na Skveru Mire Trailović biće svečano otvoren Bitef- Prolog. Sat kasnije u Bitef teatru biće premijerno odigrana i prva od dve predstave, "Dolina jeze" Štefana Kegija, a ljubitelji pozorišta će do 14. septembra moći da vide i komad "Biti Arijela F" Simona Sena, kao i više pratećih programa.

„Dolina jeze“

„Dolina jeze“ Štefana Kegija, predstava trupe Rimini protokol i minhenskog Kameršpilea, prva je bila odabrana za 54. izdanje festivala pod sloganom „Na ivici budućnosti“, koje je zbog epidemiološke situacije odloženo za sledeću godinu. Publika će ipak moći da vidi jednosatnu predstavu ove godine i to u više termina: večeras od 20 sati i sutra od 14, 17 i 20 sati. Osim u sali Bitef teatra, sa sedištima obeleženim u skladu sa preporučenim merama protiv koronavirusa, prema najavama Bitef tima, publika će predstavu moći da vidi i na velikom ekranu postavljenom uz binu i gledalište na Skveru Mire Trailović, kao i u TV prenosu na drugom kanalu RTS-a. Po završetku je predviđen i onlajn razgovor sa Kegijem (na engleskom jeziku), koji će publika takođe moći da prati na Skveru.

Robot na sceni: Iz predstave „Dolina jeze“ Foto: Bitef/Promo

– U „Dolini jeze“, koju će publika videti u Prologu ove godine, glavni i jedini izvođač je robot. Ona nije slučajno izabrana za ovogodišnji prolog, jer je od nje i počelo promišljanje programa za 54. izdanje festivala i prva je bila izabrana. Izvođač u njoj, humanizovani robot, 100 odsto verno je urađen po liku pisca Tomasa Melea – opisao je ovu predstavu Ivan Medenica, umetnički direktor Bitefa, najavljujući „Dolinu jeze“.

„Biti Arijela F“

„Biti Arijela F“ švajcarskog vizuelnog umetnika Simona Sena, u koprodukciji njegove trupe i Teatra Vidi iz Lozane prva je predstava odabrana za 55. izdanje Bitefa, a publika će takođe moći da je vidi ove godine u Bitef-Prologu u više termina. Premijerno će biti odigrana u ponedeljak, 14. septembra, od 14 sati, a potom u još dva termina istog dana, od 17 i 20 sati. Nakon poslednjeg igranja predviđen je takođe onlajn razgovor sa autorom.

Iz predstave „Biti Arijela F“ Teatar Vidi, Lozana; Foto: Matilda Olmi

Simon Sen pozorišni eksperimentom, rađenim u saradnji sa Teatrom Vidi (predstava ovog pozorišta „Zaostavština, komadi bez ljudi“ bila je pobednik festivala pre dve godine), pokušava da dokaže kako živi i virtuelni svet ne moraju uvek da budu međusobno suprotstavljeni.

Glumac i hologram: „Biti Arijela F“ Teatra Vidi; Foto: Matilda Olmi

U predstavi glavni lik na internetu kupuje digitalnu repliku ženskog tela, „da bi se potom zainteresovao za pravu osobu čije digitalno telo poseduje i počeo da je istražuje, analizirajući psihološke, rodne, pravne i druge aspekte ovog fenomena”. Ili, kako je to rekao Medenica najavljujući ovaj komad, „imaćemo na sceni ljubavni odnos mladića i hologram projekcije devojke“.

Prateći program

Na Skveru Mire Trailović predviđen je i raznovrstan prateći program, sastavljen od predstavljanja knjiga, susreta sa autorima i tribina.

Već sat pre svečanog otvaranja, na Skveru Mire Trailović biće predstavljena knjiga „Čekajući Bitef“ Vere Konjović, o nastanku i trajanju festivala, te ljudima vezanim za ovu smotru poput Mire Trailović, Jovana Ćirilova, Borislava Mihajlovića Mihiza…

Iz jednog od performansa „Cirkusfere“ Foto: Bitef/Promo

Plato ispred Bitef teatra rezervisan je sutra od 15 do 17 sati za interaktivni program „Igra za život – Bitef polifonija 2020“, prema najavama organizatora sastavljenog od prezentacije tri predstave, onlajn intervjua i umetničkog performansa na kraju.

Ovaj programski blok, navode organizatori, otvara najava „Aske i vuka“ Malog pozorišta „Duško Radović“ sa rediteljkom Tatjanom Piper Stanković i glumcima iz predstave, sledi priča članova Omladinskog pozorišta Patos iz Smedereva o tome kako su stvarali svoju predstavu „2100: Skaska o Aski“, a potom i razgovor „Za koga igra Aska?“ o položaju umetnika u Srbiji, sa Milenom Dragičević Šešić, Zoranom Pantelićem, Markom Milićem, Anom Vuković i Ivanom Stefanović.

U okviru istog programa, glumica Šabačkog pozorišta Vanja Pavlović izvešće mini-performans „Psalm za Anu Frank“, a sledi i performans „Igra za planetu“ Teatra Mimart.

U nedelju će na istom mestu od 18.30 sati biti održan Filozofski teatar, u okviru kog će Maja Pelević razgovarati sa spisateljicom i aktivistkinjom Svetlanom Slapšak. Svetlana Slapšak, prema najavama Bitef tima, uključiće se onlajn.

Završnog dana Bitef-Prologa, 14. septembra, od 15 sati predviđena je diskusija „Na ivici pozorišne sezone“, u okviru koje bi Jelena Knežević i dr Aleksandar Brkić trebalo da razgovaraju sa Florans Porteli, pijanistkinjom i gradonačelnicom francuskog grada Taverni, generalnom sekretarkom Udruženja evropskih festivala Katrin Deventer, višom savetnicom premijerke Vlade Srbije za kreativne industrije Anom Ilić, profesorkom menadžmenta u kulturi Milenom Dragičević Šešić, direktorom nacionalne scene Kalea Fransisom Peduzijem, hrvatskom pozorišnom kritičarkom i osnivačicom Festivala svetskog pozorišta Dubravkom Vrgoč, rediteljem Jugom Radivojevićem i Marijanom Cvetković, magistarkom menadžmenta u kulturi i osnivačicom više platformi, među kojima je i „Stanica / servis za savremeni ples“.

Za finiš Prologa, u ponedeljak od 18.30 sati, predviđeno je onlajn predavanje Erike Fišer Lihte, profesorke na Fraj univerzitetu u Berlinu I jedne od vodećih svetskih teatrološkinja. Sa njom će razgovarati Ivan Medenica, a tema je, kako je ranije najavio, zasnovana na pitanju zašto ne postoji digitalno, već samo živo pozorište.

Svi programi na platou ispred Bitef teatra su besplatni, a biće prenošeni i preko festivalskog kanala na Jutjubu. Ulaznice za predstave „Dolina jeze“ i „Biti Arijela F“ koštaju 2.000 dinara i mogu se, uz popust, kupiti i preko sajta festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare