Urllih Drehsler sa sastavom Azur Foto: Severin Koler/Promo/Beogradski jazz festival

Beogradski džez festival, 36. po redu, biće otvoren danas u 15 časova koncertom Nenada Vasilića i trajaće do 21. decembra, saopštili su organizatori ove manifestacije. Tokom pet festivalskih dana biće održano sedam koncerata džez muzičara iz Srbije, Austrije, Italije, Francuske, Mađarske, Severne Makedonije i Hrvatske.

Nakon nastupa kontrabasiste i kompozitora Vasilića, koji će se publici predstaviti sa projektom „Bass & Strings“ u Velikoj sali Doma omladine, drugog dana festivala, na istom mestu od 14 časova zakazan je nastup mladog trubača, fliglhoriste i kompozitora Ivana Radivojevića, koji se školovao u Austriji.

Istoga dana, 17. decembra, od 15 sati pred publikom će se pojaviti internacionalni trio italijanskog tromboniste Filipa Vinjata.

Za 18. decembar planirano je da u „Amerikani“ Doma omladine, od 14 sati nastupi „Gorica & The Grooveheadz“, sastav mladih muzičara spontano okupljenih tokom studija na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ranije najavljen koncert izraelskog džez muzičara Avišaja Koena odložen je za naredno proleće, zbog najnovijih bezbednosnih mera u cilju suzbijanja pandemije koje su uvedene u toj zemlji.

Pretposlednji dan festivala, 20. decembar biće u znaku premijernog predstavljanja projekta „Liminal Zone“ austrijskog klarinetiste, saksofoniste i kompozitora Ulriha Drekslera u Domu omladine od 14 sati. U pitanju je monumentalno multimedijalno delo, koje okuplja brojne umetnike objedinjujući Ulrihova zanimanja za klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam i mediteransku muziku.

Istoga dana, ali od 15 časova u Kombank dvorani prvi put će se kao koncertni tandem predstaviti makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i hrvatski pijanista Matija Dedić, dvojica velikana regionalne muzičke scene, vrsni instrumentalisti i kompozitori. Svoje talente i bogato muzičko iskustvo ujediniće pred publikom festivala kroz autorske kompozicije, ali i muzička iznenađenja.

Manifestacija će biti okončana 21. decembra specijalnim programom u holu Doma omladine posvećenim bogatom istorijatu Beogradskog džez festivala. Naši ugledni muzičari – saksofonista Jovan Maljoković, bubnjar Lazar Tošić i pijanista Vlada Maričić sa svojim bendovima biće domaćini koncerta na kome će nastupiti i renomirani gosti, koji će podsetiti publiku na jednu epohu u razvoju srpske džez scene.

Foto:Promo/Beogradski jazz festival

Tokom manifestacije biće predstavljena i monografija Beogradskog džez festivala, u kojoj se nalaze podaci o svim festivalima koji su održani od 1971. godine. Knjiga, koju je priredio umetnički direktor festivala Vojislav Pantić, svedočanstvo je veličine Beogradskog džez festivala, a za narednu godinu najavljeno je obeležavanje pola veka od prvog izdanja ove manifestacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar