Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Wikimedia Commons

Knjige "Književnost s predumišljajem" Vladana Bajčete, "Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog" Zorana Živkovića i "Pesma o tri sveta" Vladimira Pištala ušle su u finale izbora za Nagradu "Dr Špiro Matijević", saopštila je fondacija koja nosi ime ovog pisca, prevodioca i kritičara.

Žiri književne Nagrade „Dr Špiro Matijević“ za najbolju knjigu na srpskom u 2023. godini, kojeg čine Ivan Negrišorac (predsednik) i prof. dr Aleksandar Jerkov i Selimir Radulović u najuži izbor za ovo priznanje uvrstio je tri dela i to: „Književnost s predumišljajem“ Vladana Bajčete (Akademska knjiga), „Četiri smrti i jedno vaskrsenje Fjodora Mihajloviča Dostojevskog“ Zorana Živkovića (samostalno autorsko izdanje) i „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala (Agora).

Na konkurs je, inače, stiglo 122 naslova. Žiri je finalni izbor načinio od deset naslova, koji su prethodno bili u užem odabiru. I tri gorepomenuta bili su tu uz: „Dva Petra“ Ilije Lakušića (CID, Podgorica), „Pakrac“ Vladana Matijevića (Laguna), „Čudo u Banatu“ Milana Micića (Akademska knjiga), „Tri jaja na oko“ Ljubivoja Ršumovića (Laguna), „Zvezda nad prazninom“ Dejana Stojiljkovića (Laguna), „Noćne reči“ Vladimira Tabaševića (Laguna) i „Izmeštenik“ Dragana Hamovića (Prometej).

Laureat Nagrade „Dr Špiro Matijević“, kojem će pripasti Povelja i novčana nagrada od 15.000 evra (ujedno novčano najunosnija u nas, prim.aut), biće obnarodovan 19. februara. Uručenje nagrade za najbolju knjigu u 2023. godini desiće se četiri dana kasnije, 23. februara u podne, na otvaranju Dana Špire Matijevića u Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Književno priznanje, koje nosi ime dr Špire Matijevića, ustanovljeno je 2007. godine u znak sećanja na srpskog pisca, prevodioca i univerzitetskog profesora, rođenog 1943. u Kolašcu, mestu u opštini Knin, a tragično stradalog, pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, 1993. godine u Tuzli.

Nagradu su do sada dobili Matija Bećković, Đorđo Sladoje, Milovan Danojlić, Veselin Marković, Jovan Delić, a prošlogodišnji laureat bio je Gojko Đogo.

Bonus video: Grabovac, laureat NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar