Igor Marojević
Igor Marojević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Drago mi je što su nagrađena baš "Granična stanja", kao zbirka pripovedaka i novela, možda najnekomercijalnog žanra kojim sam pre dvadeset sedam godina započeo proznu karijeru, kaže za Nova.rs 27. po redu laureat nagrade "Zlatni suncokret".

Pisac Igor Marojević novi je, 27. po redu laureat nagrade „Zlatni suncokret“, poznatije u javnosti kao „Vitalova nagrada“, koju dodeljuje kompanija Vital. Žiri ovog priznanja, kojeg su činili Dragan Jovanović Danilov, Milica Vučković i Vladimir Gvozden (predsednik), nakon razmatranja naslova iz najužeg izbora, u kom su bili „Psihologija gravitacije“ Nenada Šaponje „Granična stanja“ Igora Marojevića, „Aperkat“ Maje Iskre, „Večeras padaš sam“ Vladana Krečkovića i „Vila fazanka“ Bojana Krivokapića većinom glasova doneo je odluku da priznanje za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2023. godini dobije Marojević za zbirku priča u izdanju Derete.

Među uspelim književnim ostvarenjima u ovoj godini zbirka „Granična stanja“ Igora Marojevića izdvaja se, po sudu žirija, zbog uverljivog prikaza savremenosti, lakoće pripovedanja, osobene duhovitosti i ironije. Pred nama je, kako su ocenili, zrelo književno delo, lucidno, snažno, privlačno i samosvesno, delo u kojem su sve vrline Marojevićeve proze dostigle svoj vrhunac…

– Hteo-ne hteo, „Vitalova nagrada“ za mene mora imati poseban značaj, jer sam rođen u Vrbasu a od svih firmi u kojima je imao posao, moj odavno upokojeni otac je najduže radio u toj fabrici. Živeli smo i u stanu koji je porodica dobila od „Vitala“ dok ga on, početkom sedamdesetih, zbog promene posla i grada nije vratio. Ovu nagradu doživljavam i kao svoj simbolički povratak rodnom mestu – kaže za Nova.rs dobitnik „Vitalove nagrade“ Igor Marojević.

Foto: Promo

Podseća Marojević za naš sajt i da je ovo četvrti put da se jedna njegova knjiga našla u najužem izboru za „Vitalovu nagradu“:

– A drago mi je što su nagrađena baš „Granična stanja“, kao zbirka pripovedaka i novela, možda najnekomercijalnog žanra kojim sam pre dvadeset sedam godina započeo proznu karijeru. Saopštenje žirija je istinski temeljna i podrobna kritika kojim je moje, kako naslov sugeriše, najrizičnije delo, prikladno preporučeno najširoj publici.

Bonus video: Igor Marojević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar