Foto: EPA/DANIEL BOCKWOLDT

Britanski pisac Nil Gejmen (59) prešao je, za vreme oštrih mera karantina, skoro 18.000 kilometara, od Novog Zelanda do Škotske, jer mu je bilo teško da sprovodi samoizolaciju sa suprugom.

Pisac je izazvao gnev lokalnog stanovništa na škotskom ostrvu Skaj kada je otkrio da je, pre dve nedelje, doputovao sa Novog Zelanda u svoju drugu kuću, kako bi se on i supruga malo odmorili jedno od drugog.
Autor bestselera i fantastičnih romana, poput „Američkih bogova“, „Dobrih predskazanja“ i „Nikadođije“, objavio je na svom blogu kako je pre dve nedelje prevalio put preko pola planete, jer je veza sa pevačicom Amandom Palmer, sa kojom ima četvorogodišnjeg sina Eša, zapala u krizu, izazvanu karantinskim uslovima.

„Zdravo iz Škotske, gde se nalazim sam u sopstvenom, ruralnom karantinu. Trenutno sam na drugom kraju sveta, udaljen od sina Eša i surpuge Amande i oboje mi mnogo nedostaju“, napisao je.

Objasnio je da su on i supruga pre dve nedelje odlučili da bi trebalo malo da budu odvojeni, pa je on seo na let za London, pozajmio auto od prijatelja i odvezao se još 700 km severno, u svoju drugu kuću na ostrvu Skaj i sve to u trenutku kada škotski zvaničnci preklinju Britance da se uzdrže od putovanja, posebno ka ostrvima.

Nil Gejmen i Amanda Palmer, Foto: Elliott Franks / Eyevine / Profimedia

Ovo putovanje od Oklanda do Skaja, preko Los Anđelesa i Londona, Škoti su oštro kritikovali i autora nazvali „sebičnim“ jer je zloupotrebilo pravilo o neophodnim putovanjima.
„Nil, mi smo u karantinu u Škotskoj. Možda bi bilo dobro da ne podstičeš ljude da putuju u svoje vikendice, naročito ne na ostrva, sa malim zajednicama. Saosećamo sa tvojom situacijom, ali trenuto se upinjemo iz petnih žila da spasemo živote, a to znači da niko ne sme nikuda da mrda“, napisao je jedan korisnik na Tviteru.

Drugi korisnik je prokomentarisao: „Tvoj sebičluk je zapanjujući“.

Kako izveštava „Sandej tajms“, oglasio se i lokalni poslanik Ijan Blekford, koji je prokomentarisao:
– Šta je to sa ljudima da, iako znaju da smo usred karantina, misle da mogu da dolaze ovde sa drugog kraja planete, i ugroze lokalno stanovništvo time što će ga izložiti infekciji koju su mogli da pokupe usput? – pitao je Blekford.
Škotski ministar turizma je odmah po uvođenju karantina u Velikoj Britaniji 21. marta naročito upozorio ljude da ne putuju u ruralne i ostrvske zajednice, jer time direktno ugrožavaju živote lokalaca.

Gejmen je, u svoju odbranu, odgovorio da je, samo, došao kući: „Trenutno sam poreski obveznik u Velikoj Britaniji i na biračkom spisku sam u Škotskoj. Došao sam kući“.
On je napomenuo da je sve vreme bio u avionu sa maskom i u rukavicama, „od praznog aerodroma u Oklendu“ preko Los Anđelesa do Londona, te da je potom vozio praznim putevima.

„Morao sam da budem negde gde mogu da pričam sa svojim prijateljima dok su budni, negde gde mi izolacija neće teško pasti. Skoro svima koje znam je sada teško – neki su zbijeni zajedno a voleli bi da nisu, drugi su sami i treba im društvo; svako od nas manje-više pati tako da, budite ljubazni“, poručio je Nil Gejmen.

Iako se o bračnoj krizi pisca i muzičarke odavno šuška, Gejmen i Palmerova izdali su zajedničko pismo, objavljeno u nastavku pomenutog bloga, u kome tvrde da se ne razvode i da će u privatnosti da razreše nesuglasice u svom braku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar