"Nova vera" na raskrsnici novobeogradskih ulica Foto: Privatna arhiva

Andrej Josifovski Pijanista dao je sinoć izjavu policiji o svom radu „Nova vera“ na raskrsnici na Novom Beogradu u okviru kog je postavio instalaciju sa likom razapetog Hrista na stub sa kamerama za video nadzor, saznaje portal Nova.rs.

Pijanista je našem portalu potvrdio da je dolazila policija i da je saslušan.
– Došla je policija sinoć kod mene da dam izjavu po članu 288 Zakona o krivičnom postupku. Nisam uopšte zabrinut zbog toga. Policajci su bili korektni, rekli su mi i da su videli šta sam rekao na portalu Nova.rs i da sam tamo već ispričao to što su oni tražili. Video sam i da je moj rad stavljen na kamion „Gradske čistoće“ i da je odvezen. Građani su to fotografisali, ali ne znam gde je rad sada – kaže Pijanista.

Instalacija je odvezena kamionom „Gradske čistoće“ Foto: Nova.rs

Kako saznajemo, tužilaštvo je naložilo policiji da ispita ceo slučaj, zbog čega je  Josifovski morao da bude saslušan u svojstvu građanina. Pošto nije utvrđeno postojanje krivičnog dela, protiv njega je podneta prekršajna prijava.
Pijanista je rad „Nova vera“ postavio juče rano ujutru na raskrsnici novobeogradskih ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara. Svojim radom je, kako je rekao, između ostalog hteo da prikaže „raspeće naroda u silnim podelama koje prave oni koji su na vlasti i oni koji se po svaku cenu bore da dođu na vlast“.

Ulični umetnik je u razgovoru za naš portal naveo i da njegov rad nema verske konotacije, nego je u pitanju „ukazivanje na sasvim drugi problem“.
Ubrzo nakon što je rad postavljen, na raskrsnicu je došla komunalna milicija, a potom i više patrola redovne policije. Rad je skinut i, kako su zabeležili Beograđani sa svojih terasa, odvezen je kamionom „Gradske čistoće“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare