Petar Božović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Istaknuti dramski umetnik Petar Božović ovogodišnji je dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru koju dodeljuje festival "Nušićevi dani“.

Ovu odluku doneo je žiri u sastavu Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja (predsednik žirija), Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik.

Kako su istakli u obrazloženju, Petar Božović je po mnogo čemu jedinstven slučaj u praksi srpskog teatra, filma i televizije, jer je celim svojim delom dao nemerljiv doprinos umetnosti glume, a time i modernoj srpskoj kulturi.

Kao dramski umetnik koji je tokom pet decenija raskošne karijere igrao u svim beogradskim pozorištima i koji je ostvario oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario je gotovo neverovatan dijapazon različitih likova po tekstovima srpskih i svetskih kalasika i autora novijeg doba.

Ako se za nekog dramskog umetnika može reći da je srastao s dušom ovog podneblja, da je narodni umetnik – to je svakako Petar Božović, istaknuto je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar