Nenad Jovanović Foto:Gradska biblioteka Vladislav Petković Dis

Dobitnik Disove nagrade za 2024. godinu je pesnik Nenad Jovanović, saopštila je Gradska biblioteka "Vladislav Petković Dis", koja stoji iza ovog značajnog književnog priznanja.

Nenad Jovanović je 61. po redu laureat Disovog proleća, odlučio je na sednici, održanoj 28. februara, žiri za dodelu Disove nagrade, kojeg su činili Dragan Bošković (predsednik), Gojko Božović i Jelena Mladenović.

Odluku o laureatu žiri je doneo jednoglasno, a u obrazloženju je, između ostalog, naveo da je „Jovanović pesnik u najdubljem značenju tog pojma, a njegov pesnički opus samo potvrda onog najboljeg poezije“.

– To nije poezija koja sebe gradi iz koherentnog unutrašnjeg kosmosa i poretka znakova, niti poezija koja nastaje iz neposrednog verističkog opita stvarnosti. Ona bi se mogla odrediti kao kulturološka poezija. I avangardna. Ali opet, udaljena od očekivanih radikalnih pesničkih avangardnih poetika i praksi – jer nije razdiruća, niti avangardno nihilistička – poezija Nenada Jovanovića svoj modernistički duh gradi u složenoj i na momente disperzivnoj igri, kao i u preispitivanju sopstvenog pevanja i mesta poezije i čoveka u kulturnom kosmosu. U kontekstu savremene srpske poezije, Nenad Jovanović je zacrtao sopstvenu „stranputicu“, pesnički autentičnu i dalekosežnu. Onoliko posebnu koliko je Disova poezija bila ispisivanje njegove autentične „stranputice“ u našem ranomodernističkom kontekstu. I isto toliko neponovljivu: kada pročitate tek nekoliko stihova, znate da je to Nenad Jovanović, kao što znate kada je to Dis. I, dodajmo, sa isto toliko lakoće u ispisivanju stihova, sa toliko lakoće pesništva – stoji još u obrazloženju žirija.

Nenad Jovanović, rođen 24. marta 1973. godine u Beogradu, diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, a magistrirao filmski scenario na Univerzitetu Jork u Torontu, gde danas živi i stvara. Završio je i doktorske studije teatrologije na Univerzitetu u Torontu.

Objavio je zbirke pesama „Frezno“, „Welt“, „XIX“, „Ignjat“, „Bela imena“, „Bolest vožnje“, „Živeti na moderan i umreti na starinski način“, „Lice mesta“, „Delfini“, „Klase“, „Kain i Abot, Avelj i Kostelo“, pa zbirke pripovedaka „Plombe“ i „Niz gelender“, napisao dramu „Ogled o zidu“, kao i roman „Insistiranje“. Reditelj je i scenarista kratkih filmova „Nenad Jovanović uživa u neisvesnosti“, „Ska se nije nasmejao“, „Kjap“, „Esej o crnoj kafi“, „Pavle je“… Laureat je Brankove nagrade, kao i priznanja koja nose imena Branka Miljkovića, Miloša Crnjanskog i Biljane Jovanović.

Bonus video: Stevo Grabovac

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar