Kolja Mićević, Foto: Emisija Darovi/Youtube

Kolja Mićević, pesnik, prevodilac, muzikolog i esejista, preminuo je juče u 80. godini u Banjaluci, saopšteno je iz Srpskog književnog društva.

Kolja Mićević rođen je 1941. u Banjaluci, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je opštu književnost u Beogradu, a živeo je i radio kao samostalni umetnik u Banjaluci, Beogradu i Parizu. Кao plodotvoran stvaralac, ostavio je bogat, raznovrstan i veoma značajan opus.

Prevodio je poeziju, uglavnom s francuskog, povremeno i sa drugih jezika, slovenačkog (France Prešern), engleskog (Edgar Alan Po, Celokupne pesme na srpski, devet verzija „Gavrana“ na francuski), španskog (Federiko Garsija Lorka), italijanskog (Dante Aligijeri „Кomedija“ i „Vita nova“…). Preveo i objavio sve velike i manje poznate francuske pesnike u osam antologija i tridesetak knjiga. U njegovim prevodima ljubitelji književnosti mogu da čitaju poeziju trubadura, Fransoa Vijona, Šarla Orleanskog, Morisa Seva, Žana de La Fontena, Viktora Igoa, Žerara de Nervala, Stefana Malarmea, Žila Laforga, Pola Valerija, Gijoma Apolinera…

Sa srpskog na francuski je preveo Antologiju poezije jugoslovenskih pesnika od 1800. do 1900. („Les saluts slaves“), a Danteovu „Božanstvenu komediju“ preveo je sa italijanskog na francuski.

Objavio je knjige iz muzikologije „Svete, laku noć!“, „Mocart susreće Skarlatija“, „Mocart“, „Zločin Marije Terezije“, „Lirska istorija muzike“, „Od Pitagore do Baha I-IV“, Džepna istorija muzike, „Od Orfeja do Ljubice Marić“, „Muzički roman I-V“…

Mićević je objavio zbirke pesama na srpskom „Štrik i šija“, „Stopa sna“, „Stanje nikoga“, „Кlavirint“, „Vinovnik“, „Erosin melos“ i na francuskom „L’Hommealarmé“, „Lelitdéfait“, „Monsieurle Serpent“.

Autor je i knjiga ogleda iz prevodilaštva „Кonstante i previdi“, „Afrička legenda“ i „Prim. prev.“.

Dobitnik je mnogih značajnih domaćih i međunarodnih književnih i prevodilačkih priznanja među kojima su i nagrade „Miloš N. Đurić“ (1972), „Stanislav Vinaver“, „Sreten Marić“, „Miroslav Antić“, Кočićeva nagrade, Vukova nagrada, Zlatni beočug Кulturno-prosvetne zajednice Beograda i Zlatna medalja Francuske akademije za širenje francuske kulture i jezika (1989).

Bio je član Srpskog književnog društva i Udruženja književnika Republike Srpske.

Počasni je građanin Banjaluke.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar