Maša Seničić, pesnikinja
Pesnikinja Maša Seničić Foto: Youtube printscreen

Svetski dan poezije ove godine će biti obeležen onlajn festivalom od 21. do 23. marta na profilima Kulturnog centra Beograda na društvenim mrežama uz učešće devetoro pesnika iz regiona i tri mlade pesnikinje iz Italije, saopštili su organizatori.

Urednica ovogodišnjeg programa Svetskog dana poezije u KCB pod nazivom „Papir, kamen, kamen“ je pesnikinja i dramaturškinja Maša Seničić, a s obzirom na mere protiv pandemije, umesto tribina je osmišljenja elektronska publikacija, a umesto pesničkih čitanja publici će se preko video-zapisa predstaviti devetoro autora iz zemlje i regiona: Đorđe Ivković i Radmila Petrović iz Srbije, Marija Dejanović, Tomislav Augustinčić i Alen Brlek iz Hrvatske, Vladana Perlić i Anita Pajević iz Bosne i Hercegovine i Mariju Dragnić i Janu Radičević iz Crne Gore.

„Dobro poznata dečija igra na koju se oslanjamo u naslovu – Papir kamen makaze – zasniva se na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, sa devet mogućih kombinacija poteza. Upravo toliko mladih autora i autorki, koji stvaraju na istom jeziku, ove godine predstaviće se kroz svoje stihove“, saopštili su organizatori.

Uz urednicu programa, koautori na ovim materijalima su snimatelj i direktor fotografije Marko Milovanović, kao i ilustrator i grafički dizajner Srđa Dragović.

Foto: Promo

Italijanski institut za kulturu u Beogradu pružio je dodatnu podršku manifestaciji, pa će deo programa biti i tri mlade italijanske pesnikinje, Đulija Martini, Alma Spina i Beatriče Kristali. Njihove pesme biće prvi put prevedene na srpski jezik posebno za ovu priliku, a autorke će poslati snimke čitanja i predstavljanja koji će gledaocima takođe biti dostupni sa titlovima, saopšteno je iz KCB.

Tokom festivala, svakog od tri dana biće postavljena po četiri poetska videa u razmaku od nekoliko sati, a sav program i sadržaj manifestacije biće dostupan na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici Kulturnog centra Beograda, dok se sve najave vezane za događaj mogu videti na Instagram profilu ove ustanove, navode organizatori.

Unesko je proglasio 21. mart za Svetski dan poezije 1999. godine, a Kulturni centar Beograda je dve godine kasnije, u saradnji sa pesnikinjom Dubravkom Đurić, oslanjajući se na sopstvenu i ukupnu tradiciju organizacije pesničkih programa u Beogradu, započeo manifestaciju posvećenu savremenoj poeziji koja je brzo prerasla u međunarodni pesnički festival. Na festivalu su do sada u Srbiji, u Kulturnom centru Beograda, ali i u brojnim partnerskim institucijama, gostovali autori i autorke poput Adama Zagajevskog, Eve Lipske, Amira Ora, Uvea Kolbea, Ane Blandijane, Valerija Magrelija, Aleša Debeljaka, Džeroma Rotenberga, te Zvonka Karanovića, Ane Ristović, Petra Miloradovića, Radmile Lazić, Milene Marković, Marjana Čakarevića, Dragane Mladenović…

U debatnom programu takođe su kroz godine učestvovali mnogi pesnici, prevodioci i kritičari, dok je ovaj festival kontinuirano bio posvećen i afirmaciji mladih autora i autorki kroz njihovo aktivno učešće u programima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar