Vojkan Arsić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Glumci "Reflektor" teatra, sinoć su svojim osmominutnim performansom prekinuli žurku u dvorištu "Dorćol Platz-a", poručujući publici da, kako su na kraju rekli, ne mogu da dišu.

Ekipa Reflektor teatra, nezavisne omladinske pozorišne produkcije iz Beograda, prekinuli su žurku izvođenjem performansa povodom slučaja Džordža Flojda, nedavno ubijenim Afroamerikancem kome je policajac Derek Čovin kolenom zaustavio disanje.

PROČITAJTE JOŠ

„Ne mogu da dišem“, jedina je rečenica koja se mogla čuti od četvorice glumaca koji su tačno osam minuta i 46 sekundi pre toga nepomično stajali na sceni i „pokušavali da dođu do vazduha“.

Podsetimo, zbog ubistva Džordža Flojda, nenaoružanog tamnoputog muškarca koji je preminuo nakon što mu je policajac Derek Čovin prilikom hapšenja gnječio vrat kolenom, otpočeli su masovni antirasistički protesti po imenu “Ne mogu da dišem” širom Sjedninjenih Američkih država.

Ovo ubistvo samo je još jednom naglasilo rasizam, koji je prema rečima protestanata sveprisutan u američkom društvu, a koji je najvidljiviji u odnosu policijskih sila među građanima SAD koji nisu bele puti.

Inače, „Reflektor teatar“ nedavno je „prešao“ na Dorćol Platz, epicentar urbanog kulturnog života grada Beograda.

Sezona „Post-istina je laž” počinje 16. juna 2020. godine, predstavom „Muškarčine“ koja se redovno izvodi već više od 8 godina. Nekoliko dana kasnije, 20. juna, očekuje nas izvođenje predstave „Sumnjivo lice“ u kojoj se preispituje zašto se večno smejemo Nušiću i zašto se ni posle 130 godina nismo promenili kao društvo. Predstava „Kako ja ovo sinu da objasnim?“ koja govori o političkom, religijskom i etnički zasnovanom ekstremizmu zakazana je za 23. jun 2020.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar