Foto: Lidija Antonović/Festival Interpolacije/Promo

Festival mladih autora umetničke igre "Interpolacije" biće otvoren večeras u Kulturnom centru "Magacin" performansom "No Title" Milice Bajčetić i trajaće do 7. novembra, saopštila je direkcija manifestacije.

“Interpolacije“ promovišu savremenu umetničku igru kroz produkciju plesnih performansa, uz kreativno mentorstvo i prezentacije različitih pristupa… Festival, prema navodima organizatora, ispituje interpolaciju koreografije i umetničkog plesnog performansa, kao model inovativnosti.

Naziv manifestacije odabrala je autorka i koordinatorka projekta Lidija Antonović kao umetnički fotograf, a potiče od postupka koji označava optimizaciju kvaliteta slike – kao interdisciplinarni umetnik, ona je ovaj postupak primenila u oblasti savremene igre, jer umetnička igra može da se posmatra kao niz slika koje nastaju i nestaju u prostoru.

„Novo nikad nije novo ako nije novo u doživljaju te osobe. Pokazivanje rada nije poenta jer rad treba živeti“, reči su Milice Bajčetić koja će otvoriti festival performansom „Bez naziva“ (No Title).

„U vremenu pandemije svaki umetnik je imao prostor i vreme da razmišlja i analizira ne samo svoj rad i tehnike igre koje je razvio i koje se razvijaju u svetu, nego i da postavi pitanja svojih potencijala i puta budućeg razvoja savremene igre: šta je sada pogon plesača? Da li dostignuta tehnika dozvoljava dalji razvoj pojedinca ili grupe? Zbog čega se traži inovativnost? Šta novo može da se otkrije? Koju i kakvu funkciju ima novi rad?“, ističe direkcija festivala.

Tokom avgusta biće izveden i performans Dušana Murića „Kad dođu vanzemaljci“.

Pored toga, 20. septembra u Ustanovi kulture „Parobrod“ će u okviru ove manifestacije Ivana Koraksić izvesti performans „Vatra sama od sebe krade večnu vatru“ u okviru interpolacije sa Bitef Polifonijom, dok će Marko Nektan izvesti performans „Igra za planetu – voda!“, a Strahinja Padežanin „Vazduh za planetu“.

U Studentskom kulturnom centru će 1. oktobra gostovati Katarina Bućić i Vladimir Čubrilo, a Marko Nektan će 15. oktobra održati performans-predavanje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar