Lidija Antonović
Lidija Antonović Foto: Instagram/lidijaant

Fotograf i umetnica iz Beograda Lidija Antonović osvojila je dve nagrade u dve kategorije Međunarodnog takmičenja za pozorišnu fotografiju "Izloženo pozorište", u okviru konkursa "Pozorište u fotoobjektivu - 2021" u gradu Odesi, u Ukrajini.

Umetnica je laureat nagrade „Circles“ u kategoriji „Umetnost“ i „Anđeo“ za kategoriju „Pokret u umetnosti“, za dve fotografije, odlučio je Međunarodni stručni žiri.

Rezultati projekta “Izloženo pozorište” su objavljeni na Svetski dan pozorišta – 27. marta, a Međunarodno takmičenje za pozorišnu fotografiju se održava jednom godišnje od 2018.

Osim Lidije Antonović, na konkursu je učestvovao i fotograf Isajlo Marić, takođe iz Beograda.

Ovom takmičenju prisustvovali su profesionalci i pozorišni amateri (animatori) iz Belorusije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Izraela, Irana, Indije, Kazahstana, Kanade, Kube, Litvanije, Nigerije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovenije, Ukrajina, Estonija.

Međunarodni žiri je odabrao 174 fotografije u pet kategorija: umetnost, portret, otvoreno, pokret u umetnosti i retro.

Dodeljene su nagrade publike, a osnovana je i posebna nagrada žirija i nagrada organizatora takmičenja.

Da bi se utvrdili pobednici, godišnje se obrazuje međunarodni žiri od ljudi bliskih umetnosti kao što sui – reditelji, umetnici, pozorišni reditelji, glumci, fotografi, iz različitih zemalja sa veoma značajnim i dugim profesionalnim iskustvom i reputacijom.

U međunarodnom žiriju su bili: Jurij Mečitov (Gruzija) – poznati fotograf, autor mnogih knjiga, učesnik 70 izložbi u Gruziji i inostranstvu, Nina Alovert (SAD) – majstor baletske fotografije i pozorišni kritičar, Elena Vilt (Estonija) – foto umetnica, pozorišni fotograf, Izia Sćlosberg (SAD) – umetnik, pisac, Elena Martiniuk (Ukrajina-Rusija) – fotograf Međunarodne federacije fotografske umetnosti, članica Evropske unije profesionalnih fotografa, Sergej Ždanovič (Belorusija) – foto umetnik (fotografija, instalacija, multimedija)…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare