Dobrilo Nenadić ,,Dorotej" Foto:Promo/Laguna; Promo/Adligat

Zaprepašćeni smo vestima da je Sindikat zaposlenih policije zatražio od gimnazija i srednjih škola u Srbiji da se roman “Dorotej”, čiji je autor ugledni pisac Dobrilo Nenadić (1940-2019), ukloni iz školske lektire, saopštili su iz Srpskog PEN centra.

“Osuđujemo zahtev Sindikata zaposlenih policije prepoznajući u njemu elemente cenzure i zabrane koji moraju biti odbačeni u našem društvu. Takav zahtev proistekao je iz potpuno pogrešnog čitanja književnosti. Osim što je izraz nerazumevanja književnosti, ovaj zahtev je i neprihvatljiva slika javnog govora i društvenog stanja u našoj zemlji”, naglašeno je u saopštenju.

O lektiri i književnosti, kako se ističe, ne može odlučivati nijedan policijski organ, uključujući i bilo koji sindikat policije.

“Policija treba da, u skladu sa zakonom, brine o bezbednosti građana, a ne o tome šta građani misle i pišu”, poručuju iz ove institucije čiji članovi najodlučnije odbacuju svaki pokušaj da se književnost svede na pitanje moralno-političke podobnosti, političkog utilitarizma ili političke korektnosti.

“Začuđeni smo odlukom dve gimnazije da samovoljno izostave roman “Dorotej“ Dobrila Nenadića iz školske lektire. Pružamo podršku gimnazijskim profesorima književnosti u odbrani svog profesionalnog integriteta. Pitanje lektire je važno i o njemu se može raspravljati u stručnim, profesionalnim, akademskim i književnim krugovima”, zaključio je u saopštenju za javnost Upravni odbor Srpskog PEN centra.

Bonus video: Policija cenzuriše „Doroteja“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare