- Svaki grad, pa i ovaj naš se uvek gradio od raspoloživog građevinskog materijala, ali se duša ovog grada prepoznaje u ukusu, znanju, etici i dobroti njegovih posebnika. Takav primer i vlasnik najlepših vrlina jeste čovek od koga se na ovom mestu opraštamo - kazao je na današnjoj komemoraciji Milanu Vlajčiću muzički novinar i publicista Peca Popović.

Osvrnuvši se na komemoraciji novinaru, kritičaru i književniku Milanu Vlajčiću u Dorćol platzu na sve smrti koje su svet kulture ove zemlje zadesile poslednje dve nedelje, Peca Popović je izgovorio ove reči:

Mala smo mi zemlja da odlazak Velje Pavlovića, Peđe Vraneševića, Stevana Tontića i Milana Vlajčića ne doživimo kao udes sa ozbiljnim posledicama po ovo malo kulture koje je ovde ostalo. Za kulturu su nužni stil, mera, moral i kičma. Kao Srbi znamo da politika ništa od toga ne zahteva. Zato se dragi Vlaja celog života bavio važnijim stvarima. To je radio kako dolikuje gospodinu iz prestonice, znajući da njegovi sudovi završavaju u svakom gradu gde se te novine čitaju. Ta reč je svuda podjednako značila, jer su poštovaoci znali da ona nikad nije zavisila od volje izdavača, urednika, reditelja, producenta, kustosa ili cenzora – podsetio je Popović, prisetivši se kako ga je baš Vlaja doveo u „Politiku“, poverivši mu poveliki zadatak da uređuje Muzičku stranu.

Komemoracija Milanu Vlajčiću Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ukazao je i kako je Milan Vlajčić kao član neformalnog beogradsko-zagrebačkog kvarteta kojeg su činili i Igor Mandić, Bogdan Tirnanić i Veselko Tenžera svojim primerom širio uverenje da je pisanje o tako važnoj oblasti, kakva je kultura, odnosno umetnost isuviše gospodska profesija da bi se prepustila podobnim ništarijama.

– Svoj potpis, znanje i ugled darivao je redakcijama koje su svojom uređivačkom politikom odgovarale njegovom poimanju novinarstva i poimanju slobode. Nije dozvolio da sav talenat ode sa njegovom generacijom, već je uporno tragao i okupljao sledbenike za poslove oko kulture. Naučio nas je najdragocenijoj lekciji – valja izdati tradiciju koja nalaže intelektualcu da bude servilan prema vlasti. Naučio nas je i da postoje dve vrste autoriteta: sila i znanje. A Milan Vlajčić je silu znanja pretvorio u svoj zaštitni znak – zaključio je Peca Popović.

Bonus video:

Komemoracija Milanu Vlajčiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar