Aleksandar Berček i Radoslav Zelenović
Aleksandar Berček i Radoslav Zelenović Foto: Ivica Vojnić

Dodelom priznanja Mileni Zupančič, Kristijanu Pecoldu, Adi Solomon i Aleksandru Berčeku, u subotu uveče počeo je Festival evropskog filma Palić.

“Hvala što ste me se setili. Red je bio, iskreno govoreći. I sad mi je mnogo lakše. Nagrada je u mojim rukama, a onda festival može i da bude otvoren“, ovim rečima glumac Aleksandar Berček primio je nagradu “Aleksandar Lifka” za doprinos našem i evropskom filmu na svečanom otvaranju Festivala evropskog filma Palić.

Na otvaranje 28. izdanja filmske smotre na Paliću u subotu uveče sjatila su se brojna značajna imena kinematografije sa ovih prostora, od Berčeka, preko Mire Banjac i Milene Zupančič, do Slobodana Šijana i Milene Pavlović. Ali, i publika, koja je “naoružana” kokicama i pićem, ispunila maltene do poslednjeg mesta Letnju pozornicu na Paliću.

Lenja scena na Paliću Foto:promo palicfilmfestival.com

– Lepo je videti vas sve na Letnoj pozornici, pod vedrim nebom – poručili su organizatori Palićkog festivala, koji prošle godine nije mogao da se odvija na svom tradicionalnom “poprištu”, uz zaključak:

– Evo nas, evo vas, objavili smo rat koroni!

Pre nego što su uručene nagrade, publika se, kroz kratak omaž, prisetila i ranijih laureata koji su nas napustili u prethodnih godinu dana: Jiržija Mencla, Gorana Paskaljevića i Zorana Simjanovića.

“Velika nagrada za veliku glumicu“, ovako je Mira Banjac predstavila dobitnicu posebne nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos regionalnoj kinematografiji, slovenačku glumicu Milenu Zupančić:

– Bila sam začuđena što ste me ovako lepo počastili. Milo mi je što nisam pala u potpuni zaborav, iako mi je moj bivši muž Ratko Polič stalno govorio da toliko radim da ću na kraju da umrem na sceni – kazala je Zupančičeva.

Milena Zupančić i Mira Banjac
Milena Zupančić i MIra Banjac Foto: Ivica Vojnić

Rumunska producentkinja Ada Solomon, laureatkinja nagrade “Andergraund spirit“, ohrvana emocijama, istakla je kako je počastvovana zbog priznanja, a nemački sineasta Kristijan Pecold je podelio uzbuđenje prisećanjem da ga je vest o tome da je laureat “Lifke” za doprinos evropskoj kinematografiji zatekla u trenutku kada je ispred svoje kancelarije upoznao Srbina, Hrvaticu, Bosanca, Albanca…

A pre nego što je Berček “naredio” da festival može da bude otvoren pošto je konačno dobio nagradu, konstatovao je i kako nimalo ne liči na Aleksandra Lifku iako, eto, dele isto ime.

“Ovi političari su toliko pričali da i ja želim nešto da kažem“, našalio se Miroslav Mogorović, programski direktor festivala. Iako je to bila duhovita opaska, posetioce na Letnjoj pozornici su političari “udavili” govorancijama. Najpre je više minuta govorio gradonačelnik Subotice, a onda je usledio, za publiku, odveć “filozofski” govor pomoćnika ministra kulture Radovana Jokića, pa su se mogli čuti povici: “Ajde, više”; “Dobro, dokle”; ili glasno kašljanje i pokušaji da se bar aplauzom skloni govornik sa pozornice.

I startovao je Palić, koji će trajati do 23. jula, pred uzbuđenom publikom na Letnjoj pozornici projekcijom filma “Dnevnik iz Gvantanama“ Kevina Mekdonalda sa Džodi Foster. Ali, kratko je trajao užitak jer se sručila oluja…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar