Foto: FDU

Međunarodni festival studentskog dokumentarnog filma "Bistre reke", drugi po redu, biće održan od 14. do 17. jula u selu Temska podno Stare planine, nedaleko od Pirota, saopštili su organizatori.

Na drugom po redu festivalu, koji se održava u napuštenom bioskopu u selu Temska u organizaciji Fakulteta dramskih umetnosti, publici će biti predstavljeno više od 30 ostvarenja iz dvadesetak zemalja sveta u revijalnoj i dve takmičarske selekcije.

Filmove iz profesionalne selekcije birao je reditelj Marko Grba Sing, dok je za studentsku bio zadužen Nikola Polić, a vezivno tkivo svih odabaranih naslova jeste promatranje budućnosti naše planete, značaj ekologije, kao i problematizovanje propagandnih rešenja koja nameće neoliberalni kapitalizam, precizira se u saopštenju FDU-a.

Umetnička direktorka festivala, Narcisa Darijević Marković i producent festivala, Saša Sailović strateški su odabrali Temsku kao mesto borbe za očuvanje životne sredine, ali i mesto okupljanja filmskih stvaralaca, kako mladih, tako i onih sa iskustvom, čineći „Bistre reke“ plodnim tlom za razvoj kritičke misli, promišljanje o presudnim temama današnjice, pred platnom, u ne više tako „napuštenom“ bioskopu, koji je dobio obličje i svrhu, zahvaljujući meštanima i učesnicima festivala.

Na festivalu „Bistre reke“ predstaviće se mladi, kao akteri i autori. A ocenjivaće ih žiri u kome su reditelj Janko Baljak, producentkinja Vanja Šibalić i snimatelj Boško Ðorđević (studentska selekcija), odnosno studentkinje režije na FDU Milica Spasojević i montaže Marta Janković, kao i Julija Molina, studentkinja režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu (profesionalna selekcija).

Festival će biti otvoren 14. jula projekcijom filma Janka Baljka „Žurnal o Želimiru Žilniku“, a narednog dana biće prikazano ostvarenje „Pucnji u Marseju“, nakon čega će uslediti razgovor s rediteljem Gordanom Matićem, a za 16. je predviđeno emitovanje „Ramparta“ Grbe Singha.

Svakoga dana biće prikazana revija filmova iz profesionalne i studentske selekcije, kao i autora srpskog porekla koji žive i rade u Americi, uz interaktivne radionice iz oblasti filma i muzički program.

Bonus video: Škundrić o filmu „Dugo putovanje u rat“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar