Foto: Promo

Festival studentskog dokumentarnog filma "Bistre reke" odvija se po prvi put u selu Temska kraj Pirota, u do skora napuštenom bioskopu.

Festival „Bistre reke“, koji će biti zatvoren sutra uveče, organizuje beogradski Fakultet dramskih umetnosti i međunarodnog je karaktera. Pored takmičarskog dela programa, filmovi na prvom festivalu pod sloganom „U napuštenom bioskopu“ se prikazuju i revijalno, a organizovane su i izložbe, radionice, predavanja i tribine. I dok Bistre reke nisu novina u Temskoj, jeste festival pod tim imenom. Prvi, međunarodni, jedinstven u Srbiji, posvećen dokumentarnom filmu studenata i profesionalaca.

– Odabrali smo ovo mesto upravo zbog bistrih reka jer se nadamo da će ovde bistri i talentovani umovi doći do izražaja. To je mesto gde će se sukobiti mladi i stariji, gde ćemo učiti jedni od drugih, razmenjivati iskustva – rekla je pre dva dana na otvaranju festivala umetnička direktora Narcisa Darijević Marković, preciziravši da je u selekciji 17 ostvarenja, a dva u revijalnom programu.
Projekcije su u napuštenom seoskom bioskopu, uređenom za festival. Oganizatori se nadaju da će bioskop nastaviti da radi i posle festivala i da će se time oživeti kulturna dešavanja u Temskoj.

 

Festival koji je pokrenuo FDU vetar je u leđa projektu Muzeja odbrane reka Stare planine koji od sada ima zvanično i svoju galeriju. Prva postavka je „Povratak izvoru“, izložba slika Ivane Kostić.

– Nama je bio cilj da ne samo napravimo arhivu i nekakav dokumentacioni-informativni centar o ljudima koji su branili reku 50 godina i načinima te borbe, nego da napravimo i jedan centar za buduću odbranu koji bi okupio naučnike, umetnike, humaniste, aktiviste. To je naša misija – kaže autorka projekta Muzeja odbrane reka Stare planine Dragana Božinović.

Poluvekovnio zalaganje Temštana za očuvanje reka bila je teška borba koju, kažu meštani Temske, nastavljaju.

– To je bila borba Davida i Golijata. Temska je bila David a svi ostali Golijat. Upozoravamo i danas, apelujemo i molimo sve nadležne od kojih zavisi život Stare planine i cele planete, da slušaju struku, da slušaju narod i meštane sa tih prostora o kojima govorimo. Jedino tako možemo u budućnost – kaže meštanin Temske i dugogodišnji ekološki aktivista Nebojša Ilić.

U Temskoj i ovog leta borave studenti i na kampu u kojem se održavaju brojne radionice virtuelne realnosti, 3D fotografije, snimanja zvuka.

– Prvo objašnjavamo princip rada same tehnike, a potom polaznici imaju mogućnost da snimačima i mikrofonima zabeleže zvukove koje će kasnije koristiti u svojim projektima i istraživanjima – kaže studentkinja FDU sa katedre za snimanje i dizajn zvuka Ljubica Petković.

Na kraju festivala, sutra biće dodeljene nagrade o kojima odlučuje međunarodni žiri u sastavu Boštjan Mašera, reditelj iz Slovenije,Ana Radojičić, stručna saradnica na predmetu Filmska montaža, FDU i Aleksandar Кostić, snimatelj, redovni profesor FDU. Nagrade profesionalcima dodeljivaće studentski žiri u sastavu Nikola Polić, doktorand FDU, Olga Đurović, studentkinja Кamere i Aleksa Кosanović, student montaže.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar