Foto: Promo

U najuži izbor za NINovu nagradu ušli su romani Danice Vukićević, Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak, saopštio je žiri prestižnog literarnog priznanja.

Žiri za najbolji roman 2022. godine koji radi u sastavu: Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev, Goran Korunović i Teofil Pančić (ujedno i predsednik) od trinaest naslova iz užeg izbora odabrao je šest romana za finale 69. NINove nagrade i to:

Danica Vukićević: „Unutrašnje more“(Nojzac)

Milan Tripković: „Klub istinskih stvaralaca“ (Fabrika knjiga)

Goran Petrović: „Papir sa vodenim znakom“ (Laguna)

Mirjana Drljević: „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ (Booka)

Uglješa Šajtinac: „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag)

Marijana Čanak: „Klara, Klarisa“ (Bulevar books)

Podsetimo, književnik Goran Petrović dobio je NINovu nagradu 2000. godine za roman „Sitničarnica `Kod srećne ruke`“, a Uglješa Šajtinac našao se u najužem izboru 2011. s knjigom „Sasvim skromni darovi“.

Milan Tripković ulazi u finalnu konkurenciju sa svojim drugim objavljenim romanom, a Danica Vukićević, Mirjana Drljević i Marijana Čanak s prvencima (a kuriozitet je da je Drljevićevoj ovo ujedno i prva objavljena knjiga).

Na konkurs je, podsetimo, tokom prošle godine stiglo 177 naslova.

Laureat NINove nagrade biće poznat u ponedeljak 23. januara oko podneva, kada će žiri saopštiti ime dobitnika u hotelu „Moskva“.

Poslednja laureatkinja je Milena Marković za roman „Deca“.

Bonus video: Milena Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar