Foto: Promo

U uži izbor za NINovu nagradu ušlo je 13 romana, saopštio je žiri ovog prestižnog književnog priznanja.

Užu selekciju od 13 naslova, koji ostaju u konkurenciji za NINovu nagradu za roman 2022. godine predstavljamo po želji stručnog žirija, hronološkim redom, dakle onako kako su i pristizali na konkurs:

Slobodan Tišma: „Astal tiš riba friš. Život pesnika: political nigredo“ (Nojzac)

Vladimir Jaćimović: „Povratak na Zejrek“ (Arhipelag)

Danica Vukićević: „Unutrašnje more“ (Nojzac)

Bora Ćosić: „Bergotova udovica“ (LOM)

Milan Tripković: „Klub istinskih stvaralaca“ (Fabrika knjiga)

Goran Petrović: „Papir sa vodenim znakom“ (Laguna)

Bojan Vasić: „Vlastelinstva“ (Treći Trg/Srebrno drvo)

Vladimir Mirkov Živanović: „Slepi putnik“ (Partizanska knjiga)

Mirjana Drljević: „Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo“ (Booka)

Uglješa Šajtinac: „Koljka i Sašenjka“ (Arhipelag)

Marijana Čanak: „Klara, Klarisa“ (Bulevar books)

Dalibor Pejić: „Mesečari“ (Geopoetika)

Mirjana Novaković: „Mir i mir“ (Laguna)

U ovom krugu nalazimo tri pisca koja su ranije dobila NIN-ovu nagradu: Slobodan Tišma (nagrađen 2011), Bora Ćosić (1969), Goran Petrović (2000). Takođe, sedam prvih romana čiji su autori: Vladimir Jaćimović, Danica Vukićević, Bojan Vasić, Vladimir Mirkov Živanović, Mirjana Drljević, Marijana Čanak i Dalibor Pejić. (Vladimiru Jaćimoviću, Vladimiru Mirkovu Živanoviću i Mirjani Drljević to je ujedno i prva objavljena knjiga.) Milan Tripković je u konkurenciji sa svojim drugim romanom, a Uglješa Šajtinac i Mirjana Novaković ranije su bili u najužem izboru, 2011, odnosno 2000. godine

Podsetimo, na NINov konkurs pristiglo je 177 romana koje su ispunjavale uslove pravilnika. Pre nedelju dana žiri NINove nagrade, kojeg čine Teofil Pančić (ujedno i predsednik), Marija Nenezić, Milena Đorđijević, Žarka Svirčev i Goran Korunović, odabrali su širu selekciju u kojoj se našao 31 naslov.

Koji su romani ušli u najuži izbor biće poznato za nedelju dana, a ime laureata NINove nagrade četiri dana kasnije, 23. januara oko podneva proglasiće članovi žirija.
Do tada, aktuelna dobitnica je Milena Marković za delo „Deca“.

I dok se sve odluke, kad je posredi istorijat NINove nagrade, donose većinom glasova, nešto neobično se desilo 1958. godine. Naime, tada je, uz saopštenje da je te godine najbolji roman „Ne tuguj bronzana stražo“ Branka Ćopića, „pridodata“ i jedna napomena. Milan Bogdanović, Velibor Gligorić, Eli Finci, Zoran Mišić i Borislav Mihajlović Mihiz tada su odlučili kako će se ipak držati kriterijuma da je za uži izbor (koji je tada bio jedini postojeći) odabrana knjiga za koju su se opredelila najmanje dva člana. Nisu, pride, prećutali sa koliko glasova ti romani dolaze na spisak finalista, već pomenuti broj daju u zagradi, kraj imena pisca i naziva izdanja. No, sledeće 1959. nagrada nije dodeljena, a posle 1960. takve prakse više nema.

Bonus video: Milena Marković o NINovoj nagradi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar