Foto: Grad Teatar/Promo

Predstava “Kus petlić” Narodnog pozorišta iz Subotice pozdravljena je ovacijama na sceni između crkava na 36. festivalu Grad-teatar Budva, saopštili su organizatori.

Postavka kultne drame Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i dramatizaciji Maje Todorović, osvojila je brojne nagrade, između ostalih, na 66. Pozorju devet, od čega sedam Sterijinih.

Foto: Grad Teatar/Promo

Radnja komada je smeštena u burnim vremenima oko Drugog svetskog rata, a fokus je na malim ljudima koji pokušavaju da se snađu u takvim vremenima i žive pristojno. Iako i dalje žive posledice toga rata, likovi deluju savremeno, a njihovi odnosi su ono što i današnja publika prepoznaje i poistovećuje se.

“Imao sam veliku tremu od budvanske publike, budući da mi je ovo četvrti put da sam ovde, a pre tri godine sam imao i premijeru na ovoj sceni. Toliko mi je puno srce što je jedna ovakva priča došla ovde iz Subotice i što ju je budvanska publika ovako primila. Čuvajte ovaj festival i ljude koji ga vode”, kazao je Milan Nešković kojem je ovo treća predstava iz Popovićevog ciklusa koju je režirao, nakon „Bele kafe“ i „Mrešćenja šarana“.

Foto: Grad Teatar/Promo

Igor Greksa u predstavi tumači lik đakona Avakuma, a bio je zadužen i za scenski pokret.

“Ovo je prvi put da igramo na otvorenom i vrlo smo zadovoljni reakcijom publike koja odlično reaguje. Ovaj komad je svojim nagradama i brojem izvođenja i turnejama zaslužio da dođe ovde”, istakao je Greksa i objasnio kako je došlo do toga da radi i scenski pokret:

“Na sredini procesa reditelj me pitao da li bih to radio, jer su mu bili potrebni songovi između činova i još neke stvari. Ja sam to zdušno prihvatio. Ti songovi predstavljaju onaj život kakav ti ljudi zamišljaju da jeste, idealan, ušećeren, sa jugoslovenskim šlagerima”.

Foto: Grad Teatar/Promo

Glumica Minja Peković smatra da je Aleksandar Popović veliki pisac i da zato njegovom stvaralaštvu vreme ne čini nikakvu štetu.

“Što je veći vremenski period i tekst pruža mogućnost za novo čitanje i novo tumačenje, to je njegov kvalitet veći. Moj osećaj kao interpretatora u svemu tome jeste da je zapravo ono što je mentalitet uvek isto. Tehnologija napreduje, ali duša ne ide tom brzinom. Naša psiha i naša osećanja, ti pomaci su jako mali. Makar prošlo 70 ili 150 godina u svojoj suštini smo mi isti, imamo slične probleme i iznutra se dešavaju iste stvari”, istakla je Peković.

U predstavi igraju i Sanja Moravčić, Dimitrije Dinić, Srđan Sekulić i Miloš Lazić. U autorskom timu su i scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Biljana Grgur, asistent kostimografkinje Marko Marosiuk, a lektor je Saša Latinović.

Bonus video: Milan Nešković o predstavi Vlast u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar